Naslovna > Slobodno vreme > Zanimljivosti > U klaviru, ispod dirki, pronađeno 913 zlatnika

U klaviru, ispod dirki, pronađeno 913 zlatnika

Ispod dirki klavira, koji se nalazi u britanskoj školi Šropšir, pronađeno je 913 starih zlatnih novčića. Iako ne mogu da se koriste za plaćanje, nisu bezvredni – pretpostavlja se da vrede nekoliko stotina hiljada funti.

Eksperti iz „Britanskog muzeja“ kažu da novčići potiču iz perioda od 1847. do 1915. godine, prenosi „Skaj Njuz“. Novčići su pronađeni uredno složeni u nekoliko ručno šivenih vrećica.

Smatra se da su u vreme kad su stavljeni tu vredeli oko 773 funti, što je više od prosečne kuće koja je tad mogla da se kupi za 619 funti.

Većina zlatnika datira iz perioda vladavine kraljice Viktorije i utvrđeno je da su 91,7% čisto zlato. Glavni istražitelj zaključio je da su zlatnici bili blago i kaže da je potpuno nejasno kako su čuvani. Istraživači, kao i mediji, nisu uspeli da shvate ko je stavio blago teško više od šest kilograma u klavir.

Instrument je prethodno bio u vlasništvu Grejema i Meg Hemings iz Eseksa, ali su ga oni poklonili ovoj školi 2015. godine. Bračni par je posedovao klavir 33 godine, ali uopšte nisu znali da krije takvu tajnu.

Blago je pronašao Martin Bekhaus (61), tehničar zadužen za održavanje, a on je za neverovatno otkriće prvo pomislio da je reč o nečemu što je dobar mamac za moljce. Nakon što je perorezom napravio mali otvor na vrećici, shvatio je da je prepuna zlata. Kada pronađeni zlatnici budu prodati, gdin Bekhaus, kao i škola, dobiće svoj deo.

Gospodin i gospođa Hemings kažu da im nije žao što su poklonili klavir školi.

– Tužno je to što se ipak radi o nedovršenoj priči. Oni su tražili ljude, ali na žalost nisu našli odgovore. Iako je priča nedovršena, svakako je uzbudljiva – rekao je gdin Hemings.

Piter Revil iz „Britanskog muzeja“ rekao je da se u jednoj od vrećica nalazila pocepana reklama za pšenicu, a to ukazuje da su zlatnici prepakivani tokom Velike depresije.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno