Naslovna > Srbija Danas > Politika > U Srbiji se osniva banka reproduktivnih ćelija i tkiva

U Srbiji se osniva banka reproduktivnih ćelija i tkiva

BEOGRAD – U Srbiji će biti osnovana banka reproduktivnih ćelija i tkiva, u kojoj će se čuvati i embironi, utvrđeno je Zakonom o postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, koji je danas usvojila Skupština Srbije.

To će omogućiti bračnim i vanbračnim partnerima, ženama bez partnera ili pojedincima da čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju, koja će tako biti dostupnija onima koji žele potomstvo, a koja će pomoći i u borbi za demografski oporavak zemlje.

Za usvajanje zakona glasalo je 138 poslanika.

Taj propis utvrđuje pravila rada i državnih i privatnih klinika, takozvanih centara za biomedicinski potpomognutu oplođenju, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicine i inspekcijske službe.

Precizno su definisani postupci dobijanja, obrade, ispitivanja i raspodele reproduktivnih ćelija, njihovog produženog čuvanja, pravila njihovog uvoza i izvoza, mere nadzora i inspekcije u centrima koji se bave potpomognutom oplodnjom.

Supružnici ili vanbračni partneri imaju mogućnost darovanja embriona koji su nastali u postupku vantelesne oplodnje, a od kojih su odustali, uz obavezno sprovođenje jasne procedure.

Ta procedura podrazumeva pristanak oba supružnika, odnosno vanbračna partnera za davanje embriona, kao i pravno i psiho-socijalno savetovanje.

Darivanje reproduktivnih ćelija ili embriona je dobrovoljno, a neće se naplaćivati parovima koji ih budu koristili za dobijanje potomstva.

Pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva imaće i maloletnici za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni zbog medicinskih razloga.

Kada je reč o zamrzavanju embriona, taj postupak bi trebalo neposredno da smanji stopu blizanačkih trudnoća, koja sa sobom nosi povećan rizik po majku i plod, s obzirom da će parovi imati mogućnost da čuvaju embrione iz prethodnih pokušaja vantelesne oplodnje.

Tako se parovi mogu odlučiti za vraćanje manjeg broja embirona prilikom prvog postupka vantelesne oplodnje, a da preostale zamrznu i iskoriste u narednom postupku.

Novim zakonom i dalje je zabranjeno surogat materinstvo, pre svega zbog mogućnosti zloupotrebe.

Ubuduće četiri centra za prikupljanje i distribuciju krvi

Umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi transfuzioloških službi, ubuduće će u Srbiji postojati četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi, utvrđeno je Zakonom o transfuzijskoj medicini, koji je danas usvojila Skupština Srbije.

Ti centri biće u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu, međusobno će biti povezani informacionim sistemom, ali i sa svim bolnicama.

Za usvajanje zakona glasalo je 138 poslanika.

Poslanička pitanja

Prethodno je, u delu sednice Skupštine Srbije za poslanička pitanja, Nataša Mićić (LDP) navela da je još 8. decembra postavila pitanje u vezi sa vanrednom situacijom u Užicu uvedenom januara 2014. i mogućnostima zloupotrebe i selektivne primene Zakona o javnim nabavkama.

Mićić je navela i da je takođe još u decembru pitala ko će da nadzire rad medija u predizbornoj kampanji, dodajući da je od 2003. godine uveden standard praćenja rada medija, te da je to izostalo na prošlogodišnjim parlamentarnim i nedavnim predsedničkim izborima.

A na njeno pitanje zašto je portparolu LDP Jovanu Najdenovu zabranjeno da uđe u skupštinu, podsetivši da je i u petak vraćen sa skupštinskih vrata, te koji je osnov za zabranu ulaska saradnika poslaničkih grupa, predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da će to proveriti u Sekretarijatu.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić pitao je ministarstva rudarstva i energetike Aleksandra Antića da li je tačno da je EPS od početka godine uvezao struju za 50 miliona dolara, da je proizvedeno samo 55 odsto od planirane proizvodnje u martu, te da li neko odgovarao zbog pokušaja manipulacije računima za struju u januar kada su potrošači dobili mnogo veće iznose od utrošene struje.

Na njegovo pitanje da li će Vučić doći danas u Savamalu da kaže građanima ko je rušio objekte u toj beogradskoj četvrti, Maja Gojković je, navodeći da može da odgovori umesto premijera, rekla da Vučić danas neće moći da dođe u Hercegovačku, jer je u Leskovcu na otvaranju 15 kilometara obnovljene pruge.

“Zamoliću ga da vam pošalje izveštaj o njegovom angažmanu kao premijera”, dodala je Gojković.

Srpska radikalna stranka zatražila je danas od ministra prosvete Mladena Šarčevića da hitno podnese ostavku iz, navodeći da je razlog moralne prirode, jer je, kako navode, ministar za državnog sekretara izabrao bivšeg radikala Marka Milenkovića.

Poslanik DS Dejan Nikolić zahvalio je svima koji su dali doprinos akciji prikupljanja sredstava za lečenje njegove maloletne ćerke u inostranstvu, a posle isteka vremena predviđenog za postavljanje pitanja Gojković ga je pozvala da postavi pitanje, navodeći da svi prolazimo kroz različite porodične tragedije, da ima vrlo blisku osobu koja prolazi kroz teške trenutke, te da za razliku od Nikolića, nema snage da stane pred kamere i o tome govori.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno