Naslovna > Srbija Danas > Hronika > Vlasnici 39 stanova prevareni uz pomoć opštinskog katastra

Vlasnici 39 stanova prevareni uz pomoć opštinskog katastra

VLASNICI 39 stanova u Vojvode Stepe 105 u Beogradu mogli bi da ostanu na ulici zbog neažurnosti katastra opštine Voždovac i prevare investitora!

Građevinski preduzetnik Stevan Buđić pre pet godina prodao je kvadrate sa “čistim” papirima, ali su kupci tek nedavno saznali da su uz stanove “kupili” i hipoteku. Naime, Buđićeva firma “S.A.B. Estetik – Vojvode Stepe 105”, na ime projektnog finansiranja uzima 2012. pozajmicu od Prokredit banke u iznosu od 1,8 miliona evra, za izgradnju zgrade. U momentu odobravanja zajma, u katastru je trebalo da bude zabeležba da će banka uspostaviti hipoteku nad tim kvadratima. Međutim, ni zabeležbe, ni upisa hipoteke nije bilo naredne dve godine.

Investitor je 2013. stanove prodavao kao “čiste”, a dug banci nije plaćao. Tek 2014. katastarska služba Voždovac, upisuje hipoteku nad ovim šestospratnim objektom. Time su kupci dovedeni u zabludu, jer nisu znali da je nekretnina pod opterećenjem.

– Kada smo stan kupovali, nije bilo nikakavog tereta na parceli. Kvadrat stana prodavao se od 1.550 do 2.000 evra, a koliko ja imam informaciju, većina je odmah isplaćena – priča Dubravka Tadić, predsednica skupštine stanara. Ona navodi da posle pet godina objekat nije završen. Zgradu nije pregledala komisija, pa nema ni upotrebnu dozvolu. Zbog toga što im je imovina u rukama banke, većina stanara presavila je tabak i podnela tužbu sudu.

Ovde su u najvećem problemu stari vlasnici zemljišta. Njih šest, verujući Buđiću, 2012. dali su svoje placeve, vodeći se kao suinvestitori sa “S.A.B. Estetik – Vojvode Stepe 105”. U zamenu su dobili stan, lokal i garažu. Pored toga što je moguće da im banka uzme imovinu, mogu biti i krivično gonjeni kao suinvestitori.

– Čula sam da je jedan službenik banke dobio otkaz zbog ovog slučaja. Saznali smo i to da Buđić nije uplaćivao novac od prodaje stanova na namenski račun za vraćanje kredita, već ga je zadržavao za sebe. Oštetio je i banku, ali i državu zbog poreza – ogorčeno priča jedna mlađa stanarka.

Kako nezvanično saznajemo, pored toga što je katastru bilo potrebno čak dve godine da upiše hipoteku Prokredit banke nad zemljištem i zgradom, prilikom konačnog upisa, zabeležen je pogrešan plac. To je ispravljeno tek dva meseca kasnije.

– Iznenađen sam informacijom, prenetom u sredstvima javnog informisanja u kojima se katastar dovodi u vezu sa navodnim kriminalom u Ulici Vojvode Stepe 105 u Beogradu – kaže za “Novosti” Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda.

– Ne znam da li je to tačno, ali je naložena hitna istraga. Ukoliko je neko iz RGZ kriv za ovaj slučaj, postaraćemo se da odgovara. Kako kaže Drašković, čim dobiju detalje istrage o ovom događaju, koji se desio pre njegovog stupanja na dužnost, detaljno će informisati javnost. Inače, stanari sumnjaju da je posredi bio dogovor investitora, nekog iz banke i katastra, da se tek posle dve godine zavede hipoteka. A kako nezvanično saznajemo, Buđić duguje veću sumu novca Prokredit banci.

BUĐIĆ: SVE ĆU PLATITI

KUPCI stanova mogu da imaju miran san! Sva dugovanja ću platiti, kao što sam platio prethodnih 20 kredita koje sam imao kod Prokredit banke, za “Novosti” priča Stevan Buđić.

– U naredna dva meseca sa bankom ću rešiti ovaj problem – odlučno će Buđić.

– Njihov sam komitent već 11 godina. Oko ovog slučaja smo mi i oni nešto zategli. Angažovan je i sudski veštak. Obećavam da niko neće biti oštećen, naročito ne žitelji zgrade Vojvode Stepe 105. Decenijama gradim, i niko nikada nije bio oštećen.

BEZ ŽALBI

NEMAMO saznanja da ima nekih problema kada je reč o turističkoj agenciji “S.A.B.”, vlasništvo Stevana Buđića. Oni postoje još od devedesetih godina i do sada nije bilo nekih žalbi na njihovo poslovanje i rad, ističe Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

– To je agencija koja je dobro radila ranije, sada nešto malo slabije ali zbog veće konkurencije – priče Seničić. – Vodili su dosta u Crnu Goru, međutim, imaju i aranžmane za inostranstvo. Vlasnik agencije, inače je dugogodišnji turistički radnik.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno