Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Vojska Srbije kupuje belgijske puške SKAR-L

Vojska Srbije kupuje belgijske puške SKAR-L

BEOGRAD – Pripadnici Vojske Srbije uskoro će biti opremljeni najsavremenijim automatskim puškama belgijske proizvodnje, potvrđeno je “Politici” u Ministarstvu odbrane.

Reč je o puškama SKAR-L, razvijenim za potrebe specijalnih jedinica, proizvodu čuvene fabrike “FN Herštal”.

Iz Ministarstva odbrane nisu precizno odgovorili koje će jedinice biti opremljene ovim puškama, već su u dopisu “Politici” naveli da je Vojska Srbije “u planu razvoja i opremanja planirala opremanje određenih jedinica i snaga namenjenih za izvršenje posebnih zadataka”.

Upućeni u ovu problematiku smatraju da je reč o “Projektu 1.500” , kako je u medijima nazvan od strane najviših rukovodilaca javno najavljeni plan opremanja 1.500 vojnika najsavremenijom opremom i naoružanjem.

Za razliku od većine pušaka koje koriste armije širom sveta, SKAR-L je puška 21. veka.

Njen razvoj je iniciran 2004. godine, kada je komanda specijalnih snaga američke vojske objavila poziv za nabavku nove puške.

Belgijski konstruktori stvorili su SKAR-L koja se izvanredno pokazala na testovima, pa je fabrika “FH Herštal” dobila prestižni posao opremanja američkih specijalaca.

Ova puška koristi standardni NATO puščani metak 5,56 mm, ima preklopni i po dužini prilagodljivi kundak.

Na nju je moguće ugraditi različite dnevne, noćne i laserske nišane, baterijsku lampu i potcevni bacač granata, što znatno povećava njenu vatrenu moć.

Sama puška, bez okvira sa municijom, teška je svega tri i po kilograma.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno