Naslovna > Izbor Urednika > Vučić: Podignuta borbena gotovost jedinica tamo gde je to potrebno

Vučić: Podignuta borbena gotovost jedinica tamo gde je to potrebno

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je Srbija stabilna i mirna i da građani mogu da budu mirni.

U izjavi za RTS, a posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednost, Vučić kaže:

“Danas nismo izlazili sa zaključcima jer ima tu vojnih i drugih tajni, ali građani Srbije mogu da budu mirni. Podigli smo funkcionalnu interoperabilnost – odnosno borbenu gotovost jedinica tamo gde je to potrebno. Spremni smo da odgovorimo na svaki izazov. Naš najviši i vitalni cilj jeste očuvanje stabilnosti.”

Kako je dodao Srbija će i ostati stabilna.

“Nismo govorili laži pre nekoliko meseci o tome koliko ima problema u regionu. I danas se to vidi. Ovo je vreme bremenito mnogim izazovima, ima mešanja spolja, unuyrašnjih problema. Uvek ćemo imati na to odgovarajući odgovor”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, vojska i policija rade danonoćno.

“Taktička pomeranja izvršena tamo gde je trebalo i građani mogu mirno da spavaju”, ponovio je Vučić.

Na pitanje da li su ta pomeranja izvršena u pravcu Makedonije i da li postoji opasnost od prelivanja nestabilnosti na Srbiju, Vučić ištiče koliko je značajno izlaziti sa opreznim izjavama i voditi računa o svakoj reči.

“Oprezni smo. Pozvali smo na mir jer se to tiče i nas. Mislim i da Srbija ima najveći ugled u Makedoniji i da joj je učinila najviše dobra, iako joj nije uvek tako vraćeno”, naglašava on.

Vučić kaže i da ga je “nasmejala” rekacija međunarodne zajednice.

“Vidi se nedvosmislena činjenica, kojom sam zaprepašćen – Albanci postaju mezimče međunarodne zajendice i sebi mogu da dozvole šta god hoće”, ističe Vučić.

On navodi da je Ramuš Haradinaj po dolasku u Prištinu ponovio da se nije šalio da je trebalo da dođe do rata da nije oslobođen, kao i da bi se ugledali na Hrvatsku kako je postupila u slučaju Oluje.

“I ceo svet ćuti na najstrašnije, najmorbidnije izjave. Komentarišu samo albanski lobisti, Lunaček i drugi, koji osuđuju Srbiju za nešto, a pridružuju im se neki u zemlji a zaboravljaju da su poternicu za Haradinajem podigili 2004. Vučić im je kriv jer se drži zakona, a ne kao oni…”

“Ponosan sam jer sam kriv, jer oni optuženi za najveće zločine moraju da odgovaraju. Može nam se da to ne prihvatimo. Srbiju da pregaze to je nemoguće. Šta bi se desilo da sam ja rekao da nam treba velika Srbija ili da će nekoliko hiljada Albanaca biti ubijeno”, zapitao se Vučić, dodavši da se sada radi na “legitimizaciji velike Albanije”.

Upitan čija je izjava najopasnija, Edija Rame, Hašima Tačija ili Jonuza Muslijua, Vučić ponavlja da je reč o koordinisnaoj akciji.

“Rama i Tači su posle određenih sastanaka u decembru o kojima ne smem da govorim, promenili način obraćanja”, naglašava premijer.

On međutim kaže da odnos Srbije mora da ostane isti:

“Moramo da poštujemo partnere u EU, na evropskom smo putu, ali i da držimo do sebe i kažemo šta mislimo”, rekao je on, dodajući da su tu i stavovi Rusije i Kine i da Srbija ima sa kime da sarađuje.

Kako kaže, čuvaćemo našu poziciju stabilne i nezavisne zemlje, jačaćemo je ekonomski”, rekao je on, ponovivši da Srbija više nikad neće dozvoliti progon ili istrebljenje Srba.

“To više nije moguće da se dogodi, Srbija je mnogo snažnija. Nikoga nećemo da diramo, poštujemo teritorijalni integritet svih, ništa tuđe nam ne treba, samo svoje nećemo da damo. Mislim da su tu poruku svi dobro razumeli – nisam se ni šalio ni igrao”, rekao je on.

“A naša vojna moć će rasti srazmerno rastu ekonomske moći”, poručio je on.

Kometarišući skore izbore u Republici Srpskoj, na Kosovu i možda u Hrvatskoj, on ističe poseban značaj obnavljanja dijaloga sa Hrvatskom i dodaje da je s tim u vezi uputio poruku predsednici i premijeru te zemlje.

Đorđević: Bezbednosna situacija u Srbiji pod kontrolom

Ministar odbrane Zoran Đorđević poručio je da je bezbednosna situacija u Srbiji pod kontrolom i da građani Srbije mogu mirno da spavaju.

“Nemamo indicije da smo ugroženi, ali naravno pratimo situaciju”, rekao je ministar Đorđević u emisiji TV Pink.

Đorđević je rekao da politika Srbije održavanje mira i stabilnosti u regionu.

“Vojska svakodnevno brine o bezbednosti Republike Srbije, i štitiće bezbednost svojih građana na najbolji mogući način”, poručio je ministar.

Zasedao Biro za koordinaciju službi bezbednosti

Sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, koju je sazvao premijer Aleksandar Vučić posle eskalacije krize u Makedoniji, završena je u popodnevnim časovima, a očekuje se da će o sastanku biti izdato saopštenje.

Ministar policije Nebojša Stefanović je ranije danas, pred sednicu Biroa, rekao da će ključna tema biti pitanje šta je to što su bezbednosne službe preduzele da zaštite građane Srbije.

Premijer je sinoć u izjavi za Tanjug ocenio da se ono što se događa u Makedoniji tiče svih koji žive na ovom prostoru, apelovao na smirivanje situacije i pozvao građane Makedonije da sve probleme rešavaju mirno, razgovorom.

Nakon sednice nije bilo izjava za medije.

Stefanović: Ne očekujemo ugrožavanje bezbednosti Srbije

Ne očekujemo da bilo ko ugrozi bezbednost Srbije, ali smo spremni, ako to bilo kome padne na pamet, da snažno odgovorimo, rekao je danas ministar policije Nebojša Stefanović.

On je pred sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da će ključna tema biti šta je to što su bezbednosne službe preduzele da zaštite građane Srbije .

Odgovarajući na pitanja novinara,on je rekao da se u poslednjih nekoliko godina intezivno radi na tome analizi i proceni svih mogućih scenariji u državama u okruženju koje su pokazale znake nestabilnosti.

“Preduzete su mere da građani Srbije ne moraju da brinu. Oprezni smo već godinama zbog situacije na južnim granicama”, rekao je Stefanović.

Ministar je dodao da je država razvila mehanizam sa policijom, vojskom i bezbednosno-informativno agencjiom i ti štabovi svakodnevno zasedaju, donose određene mere kojima se štiti naša granica.

Za sada nema potrebe da Žandarmerija bude raspoređena u kopnenoj zoni bezbednosti, jer se tamo nalaze jedinice vojske, smatra ministar.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Žandarmerija biti vraćena u Kopnenu zonu bezbednosti, jer postoje indicije da će pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova upasti na jug Srbije i izazvati nestabilnost, Stefanović je rekao da ne bi govorio o obaveštajnim informacijama koje ima MUP, a koje se tiču teritorije Srbije.

“Time bi ugrozili bezbednost svih oni koji sprovode mere da zaštite policiju, ali i građane Srbije”, rekao je Stefanović.

Stefanović je dodao da se u Kopnenoj zoni bezbednosti nalaze snage Vojske Srbije, a da li će se, kada, gde i koje jednice raspoređivati – to je, kaže, odluka Republike Srbije.

“Policija je spremna da preduzme sve radnje koje država naloži da se ne samo zaštiti bezbednost građana, već i da se suprostavimo svakom stranom delovanju koje vodi ka tome da ugrozi bezbednost naše zemlje”, rekao je.

Na pitanje da li su turske službe umešane u dešavanja na jugu Srbije i Makedoniji, rekao je da MUP ne raspolaže takvim podacima, jer policija ne prati rad stranih obaveštajnih faktora, već da to rade bezbednosne strukture.

“Na teritoriji Srbije ćemo se truditi da suzbijemo svako negativno delovanje bezbednosnih službi drugih zemalja i nećemo dozvoliti da to utiče na bezbednost građana u Srbiji”, rekao je Stefanović.

On je dodao da će na sednici Biroa koordinacije službi bezebednosti razgovarati o tome, te da očekuje da od šefova bezbednosnih službi dobiju šta država može da preduzme da se tome suprostavi.

“Policija je spremna da preduzme sve radnje koje država naloži da zaštiti bezbednost građana, ali i da se suprotstavi stranom delovanju koje vodi ka tome da ugrozi bezbednost naše zemlje”, rekao je Stefanović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno