Naslovna > Srbija Danas > Politika > Zbog Makedonije zasedao Biro za koordinaciju službi bezbednosti

Zbog Makedonije zasedao Biro za koordinaciju službi bezbednosti

BEOGRAD – Povodom najnovije situacije u Makedoniji, u Vladi Srbije održana je sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Sednicu je sazvao premijer Aleksandar Vučić, koji je sinoć istakao da ovo nije više samo makedonski problem i apelovao na građane Makedonije da probleme rešavaju na miran način. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića u fokusu su bezbednosne službe i zaštita građana.

Premijer je sinoć u izjavi za Tanjug ocenio da ono što se događa u Makedoniji se tiče svih koji žive na ovom prostoru, apelovao na smirivanje situacije i pozvao građane Makedonije da sve probleme rešavaju mirno, razgovorom.

Stefanović: Ne očekujemo ugrožavanje bezbednosti Srbije

Ne očekujemo da bilo ko ugrozi bezbednost Srbije, ali smo spremni, ako to bilo kome padne na pamet, da snažno odgovorimo, rekao je danas ministar policije Nebojša Stefanović.

On je pred sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da će ključna tema biti šta je to što su bezbednosne službe preduzele da zaštite građane Srbije .

Odgovarajući na pitanja novinara,on je rekao da se u poslednjih nekoliko godina intezivno radi na tome analizi i proceni svih mogućih scenariji u državama u okruženju koje su pokazale znake nestabilnosti.

“Preduzete su mere da građani Srbije ne moraju da brinu.Oprezni smo već godinama zbog situacije na južnim granicama”, rekao je Stefanović.

Ministar je dodao da je država razvila mehanizam sa policijom, vojskom i bezbednosno-informativno agencjiom i ti štabovi svakodnevno zasedaju, donose određene mere kojima se štiti naša granica.

Za sada nema potrebe da Žandarmerija bude raspoređena u kopnenoj zoni bezbednosti, jer se tamo nalaze jedinice vojske, smatra ministar.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Žandarmerija biti vraćena u Kopnenu zonu bezbednosti, jer postoje indicije da će pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova upasti na jug Srbije i izazvati nestabilnost, Stefanović je rekao da ne bi govorio o obaveštajnim informacijama koje ima MUP, a koje se tiču teritorije Srbije.

“Time bi ugrozili bezbednost svih oni koji sprovode mere da zaštite policiju, ali i građane Srbije”, rekao je Stefanović.

Stefanović je dodao da se u Kopnenoj zoni bezbednosti nalaze snage Vojske Srbije, a da li će se, kada, gde i koje jednice raspoređivati – to je, kaže, odluka Republike Srbije.

“Policija je spremna da preduzme sve radnje koje država naloži da se ne samo zaštiti bezbednost građana, već i da se suprostavimo svakom stranom delovanju koje vodi ka tome da ugrozi bezbednost naše zemlje”, rekao je.

Na pitanje da li su turske službe umešane u dešavanja na jugu Srbije i Makedoniji, rekao je da MUP ne raspolaže takvim podacima, jer policija ne prati rad stranih obaveštajnih faktora, već da to rade bezbednosne strukture.

“Na teritoriji Srbije ćemo se truditi da suzbijemo svako negativno delovanje bezbednosnih službi drugih zemalja i nećemo dozvoliti da to utiče na bezbednost građana u Srbiji”, rekao je Stefanović.

On je dodao da će na sednici Biroa koordinacije službi bezebednosti razgovarati o tome, te da očekuje da od šefova bezbednosnih službi dobiju šta država može da preduzme da se tome suprostavi.

“Policija je spremna da preduzme sve radnje koje država naloži da zaštiti bezbednost građana, ali i da se suprotstavi stranom delovanju koje vodi ka tome da ugrozi bezbednost naše zemlje”, rekao je Stefanović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno