Naslovna > Regioni > Republika Srpska > “Zeleno svetlo” za ruske milione

“Zeleno svetlo” za ruske milione

SARAJEVO – Sporazum između Saveta ministara BiH i ruske vlade o klirinškom dugu Rusije prema BiH od 125.157.834 dolara dobio je “zeleno svetlo” Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja ga je uputila Predstavničkom domu na davanje saglasnosti.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamenik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Storčak potpisali su 21. marta u Moskvi Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR prema BiH, prema kojem će BiH biti isplaćeno 125.157.834 američka dolara. Dogovoreno je da će sredstva biti raspoređena tako što će Federacija BiH dobiti 58 odsto, ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 odsto, ili 36.295.771 dolar, institucije BiH deset odsto, ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto, ili 3.754.735 dolara.

Bosna i Hercegovina je, inače, jedina zemlja iz bivše Jugoslavije kojoj još nije isplaćen takozvani klirinški dug, ali je istovremeno i jedina zemlja bivše SFRJ kojoj će dug biti isplaćen u gotovini a ne u robi.

PLANOVI

MILIONI dolara iz Rusije uglavnom su uračunati u budžete za ovu godinu. Dok su vlasti Republike Srpske još ranije rekle da će njime biti isplaćen novac za podsticaje poljoprivrednicima, zajedničke institucije BiH ova sredstva su planirale za kupovinu ili izgradnju objekata za smeštaj institucija BiH.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno