Naslovna > Regioni > Kosovo > Savet bezbednosti sutra o Kosovu

Savet bezbednosti sutra o Kosovu

U Njujorku će sutra biti održana sednica Saveta bezbednosti o Kosovu na kojoj će Srbiju predstavljati ministarka pravde Nela Kuburović.

Na sednici će biti razmatran redovni tromesečni izveštaj Generalnog sekretara UN Antonija Guteresa posvećen radu Unmika i situaciji na Kosovu i Metohiji u periodu od 16. januara do 15. aprila 2017. godine.

Planirano je da sednica počne u 10 časova po njujorškom vremenu, odnosno u 16 po našem vremenu.

Ministarka Kuburović će izneti mišljenje i stav Srbije povodom novog izveštaja Unmika o stanju na KiM i izneti stav Vlade Srbije povodom određenih političkih dešavanja između Beograda i Prištine, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Guteres je u izveštaju ocenio je da je protekli period na Kosovu i Metohiji obeležen događajima koji nisu doprineli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu kao i zbog nedostatka primene postignutih sporazuma.

Prema ranijim najavama, očekuje se da će Kuburovićeva na sednici istaći da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti i opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da neće ostati nema na pretnje koje dolaze od albanskih političkih lidera, velikoalbanskih lobista i onih koji se protive osnivanju Specijalnog suda za procesuiranje zločina koje su počinili pripadnici OVK.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno