Naslovna > Regioni > Beograd > Ada Huja: Manje smrdi oko Dunava

Ada Huja: Manje smrdi oko Dunava

Rukavac na Dunavu kod Karaburme zatrpan je tek dopola, a iz njega se već manje oseća smrad koji je godinama mučio stanovnike Karaburme, Višnjice i Višnjičke banje. Opština Palilula je još u februaru pokrenula akciju kojom je planirano da se ovo problematično močvarno tlo zatrpa zemljom, uz asistenciju Grada Beograda. Zemlja kojom se zatrpava smrdljiva bara dovozi se sa gradilišta “Beograd na vodi”.

Prvobitni plan je podrazumevao da se krajem aprila urade pripremni poslovi, odnosno da se izmeste cevi ka Velikom Selu, gde postoji privremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Međutim, do cevi, koje su navodno bile zapušene i u kojima su fekalije počele da se vraćaju unazad, nije se moglo doći. Zato su u Opštini Palilula rešili da se počne sa zatrpavanjem rukavca.

Prvi zadatak radnika pre pretvaranja močvare u raspoloživo zemljište je bilo uklanjanje deponije, jer je Ada Huja više od pola veka važila za gradsku deponiju na koju se dovozilo smeće iz celog Beograda, od sitnog đubreta do bele tehnike, nameštaja…

Reporteri “Novosti” su juče na utabanom terenu zatekli jedan bager i jedan kamion, koji je u tom trenutku dovezao i istovario zemlju i šut. Iako je primetno da je na terenu malo radnika i da radovi teku sporo, nekadašnji smrdljivi rukavac se svakog dana sve više smanjuje, kako u obimu, tako i kad je o smradu reč.

Iz Opštine Palilula nismo dobili odgovor na pitanje dokle se zvanično stiglo sa sanacijom dunavskog rukavca i kada se očekuje završetak radova.

NIČE IZLETIŠTE

Kako je ranije najavila gradska uprava, na Adi Huji bi trebalo da bude izgrađen moderan stambeno-komercijalni kompleks, a veći deo ovog dunavskog poluostrva biće izletište sa sportskim terenima i zelenilom. Takođe se planira izmeštanje industrijske zone iz ovog dela Palilule.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno