Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Ambasador Potežica preminuo u Tunisu

Ambasador Potežica preminuo u Tunisu

BEOGRAD – Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je jutros u bolnici u Susu u Tunisu, potvrdio je Tanjugu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Potežica je podlegao povredama koje je juče zadobio u saobraćajnoj nesreći u Tunisu.

Ministarstvo zdravlja Tunisa pružilo je, kako je juče saopšteno, svu moguću pomoć u lečenju ambasadora Potežice, kao i naša ambasada u Tunisu.

Zbog teškog zdravstvenog stanja, ambasadora Potežicu je juče obišao generalni sekretar Ministarstva Veljko Odalović.

Potežica je bio na odobrenom službenom putu za Tunis, neophodnom za funkcionisanje ambasade u Tripoliju, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je sa dubokim žaljenjem saopštilo da deleći bol porodice i prijatelja ambasadora Potežice u ovim tešim trenucima, MSP i svi njegovi radnici su svesni da su izgubili kolegu koji je svoj život u potpunosti, ne samo posvetio, već i ugradio i poistovetio sa diplomatskom službom svoje zemlje i njenim interesima.

Komemoracija će se održati u Ministarstvu spoljnih poslova, a datum održavanja će biti naknadno utvrđen.

Podseća se da su zbog poznate situacije u Libiji, sve strane ambasade akreditovane u Tripoliju su svoje kompletno finansijsko poslovanje, još početkom 2011. godine, izmestile u Tunis, navodi se u saopštenju MSP-a.

Inače, ambasador Potežica je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova 1. novembra 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji.

Kao vrstan poznavalac sveta islama svoju profesionalnu karijeru je u celini proveo u regionu Bliskog istoka i to, kao po pravilu, u najtežim periodima ovog područja. Odijum prema Srbiji koji je na tim prostorima tokom devedesetih godina bio snažno prisutan i stereotipe o Srbima i Srbiji on je uspešno razbijao svojim predanim radom i autentično neformalnim i iskreno ljudskim nastupom prema domaćoj sredini.

Tokom perioda boravka u Beogradu ostajao je u kontaktu sa ovim područjem, kroz knjige, publikacije i članke iz oblasti međunarodnih odnosa, spoljne politike, istorije diplomatije i to najvećim delom upravo u vezi sa pitanjima islama i Bliskog istoka.

Bio je član Udruženja novinara Srbije, generalni sekretar Centra za proučavanje religije i versku toleranciju, predsednik Srpsko libijskog društva prijateljstva, potpredsednik Jugoslovensko arapskog društva prijateljstva, član Upravnog odbora Srpsko iranskog društva prijateljstva i počasni predsednik Srpsko palestinskog društva prijateljstva.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno