Naslovna > Regioni > Vojvodina > Arapi kupuju salaše i kuće u okolini Sombora

Arapi kupuju salaše i kuće u okolini Sombora

SOMBOR – Kuće i salaše u okolini Sombora sve više kupuju stranci, pre svega iz arapskih zemalja. Franja Šimun odnedavno ima nove komšije koje su kupile kuću preko puta njegove.

“Ja sam čak i za kupca prvog salaša pravio neke kapije i radio druge poslove. Dođu na nekoliko dana, pa ih nema mesecima, to godišnje bude četiri, pet puta. Nemamo neke komunikacije osim što se javimo, kupovali su od mene lubenice. Čini mi se da su zatvoreni, jer ne znaju kako će ih narod ovde primiti”, kaže Franja.

Iz arapskih zemalja su i nove prve komšije porodice Paštrović. Njihov salaš od novih komšija deli samo jedna njiva.

“Retko ih srećemo, a kada se sretnemo mahnu, jave se. Ne dolaze tako često”, kaže Ivan Paštrović.

“Dođu tri, četiri puta godišnje”, nadovezuje se Antun Paštrović.

Na Bezdanskom putu poslednje dve godine prodato je, kako meštani kažu žiteljima arapskih zemalja, sedam kuća i salaša. U salašima Gradina dva salaša, na Nenadiću dva salaša, a počela je i prodaja na starom Sivačkom putu.

U somborskom katastru pokušali smo da doznamo koliko je u poslednje dve godine stranih državljana kupilo nekretnine, ali su nas uputili na Republički geodetski zavod. Tamo su nam rekli da je vađenje tih podataka dugotrajan posao.

Nisu nam odgovorili ni kako strani državljani mogu postati vlasnici nekretnina u Srbiji i iz kojih su najčešće zemalja. Rečeno je da će odgovori stići kada naša pitanja stignu na red.

Strani državljani u Srbiji mogu postati vlasnici nekretnina samo ako postoji reciprocitet, odnosno ako državljani Srbije u njihovi zemljama takođe mogu da kupuju nekretnine. Sasvim drugačija je situacija ako su u pitanju preduzeća čiji su osnivači stranci.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno