Naslovna > Regioni > Beograd > Beograd: Manje mesta u srednjim školama

Beograd: Manje mesta u srednjim školama

Smanjivanje broja odeljenja u školama ekonomske i pravne struke, u skladu sa Strategijom obrazovanja Ministarstva prosvete, izazvalo je oštre reakcije. Škole, koje su i ove godine ostale bez jednog ili dva odeljenja, uputile su prigovore Ministarstvu prosvete, za koje se nadaju da će biti uvaženi pre zvaničnog izlaska konkursa.

U Drugoj ekonomskoj školi iz đačkih klupa ove godine izlazi 13 odeljenja maturanata, a u prvu godinu će moći da upišu 10 odeljenja svršenih osmaka na obrazovnom profilu – ekonomski tehničar. Slična situacija je bila i prošle godine, iako za ovaj obrazovni profil vlada veliko interesovanje đaka.

– Prošle godine su nam smanjili dva odeljenja, ove tri, tako da smo ostali bez pet odeljenja ekonomskih tehničara – kaže Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole. – Borićemo se da vratimo bar neka odeljenja. Najugroženiji su profesori stručnih predmeta, a slede i opšteobrazovni, bar deset njih će biti tehnološki višak.

Prema rečima Milibora Sakovića, direktora Prve ekonomske škole, u odnosu na prethodne godine broj odeljenja je smanjen sa 36 na 30. On ističe da je situacija do sada bila “podnošljiva” zbog prirodnog odliva kadra, bolovanja, ali da je neminovno da se prave spiskovi tehnoloških viškova. Peta ekonomska škola je za četiri godine ostala bez četiri odeljenja, a Ekonomsko-trgovinska u Sopotu je sa sedam odeljenja ekonomskih tehničara “spala” na četiri. Jedno odeljenje pravnih tehničara manje upisaće i Pravno poslovna škola.

– Za ovaj obrazovni profil vlada veliko interesovanje, ali se smanjuje broj odeljenja – kaže Julija Đorđević, direktorka Pravno-poslovne škole.

Ako prigovori škola ne budu prihvaćeni, već od 1. septembra nastavni kadar u ovim školama biće smanjen. Ko će ostati bez posla, odlučuje se rangiranjem zaposlenih, a oni koji su poslednji na listi postaju višak. Kriterijumi za bodovanje su godine radnog staža, bračno stanje, socijalni uslovi života…

– Sramno je što konkurs za upis ove godine kasni i što je upis obavijen velom tajne – kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

KONKURS POSLE 20. MAJA

ŠKOLE koje su ostale bez pojedinih odeljenja znaće tek posle objavljivanja konkursa za upis u Službenom glasniku da li će njihovi prigovori biti prihvaćeni, što se može očekivati tokom sledeće nedelje. Konkurs bi trebalo da se nađe u prodaji posle 20. maja.

Svršeni osmaci će malu maturu polagati od 12. do 14. juna, a predaja lista želja je 24. i 25. juna u matičnoj osnovnoj školi.

 

 

 

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno