Naslovna > Slobodno vreme > Kultura > Bernaru Leviju torta u lice

Bernaru Leviju torta u lice

POVICIMA napolje iz Beograda i komadom torte sa šlagom koja mu je “prilepljena” na lice, nastup Bernara Anrija Levija, jednog od najkontroverznijih francuskih i evropskih filozofa i pisaca današnjice, prerastao je večeras u incident.

Levi je u Beograd stigao kao gost festivala Beldoks, sa dokumentarnim filmovima “Pešmergama” i “Bitka za Mosul” koje je snimio u Siriji, i čije su projekcije bile zakazane u Dvorani kulturnog centra. Posle prikazivanja “Pešmergama” Levi se pojavio pred prepunim gledalištem i brojnim novinarskim i TV ekipama, zajedno sa rediteljem Goranom Markovićem, koji je sa njim trebalo da razgovara o ovom filmu. BHL, kako se Levi potpisuje, uspeo je da kaže kako su njegovi dokumentarci nastali na osnovu reportaže koju je napravio o Kurdima i želje da im pomogne, a onda se iz publike provukao mladić koji mu je snažno “zalepio” komad torte u lice.

Pokušavajući da pokaže da ga to, ipak, nije preterano zbunilo (komadima torte često ga gađaju i u Francuskoj, što je postalo deo “performansa” koji prati njegove nastupe), BHL je još nekoliko trenutaka imao priliku da govori o filmu, a onda se na bini pojavio mladić sa transparentom “Levi je imperijalista i fašista”. Ispod transparenta bio je znak srp i čekić i potpis SKJ.

– Čovek koji vam govori o demokratiji i borbi za slobodu podržava imperijalizam, a pozivao je na intervenciju još pre nego što se Jugoslavija raspala, osam godina pre NATO bombardovanja – uzvikivao je mladić, kome je iz dela publike stizala podrška zvižducima i skandiranjem “napolje iz Beograda”, ali i pokušajem drugog mladića da udari Levija.

Tada je gost iz Francuske, u pratnji obezbeđenja, direktora festivala Mladena Vušurevića i organizatora, napustio salu, što je izazvalo komentare i dela publike koja je smatrala da je ovaj incident neprimeren za jedan festival.

Posle nekoliko minuta, kada se pojavila i policija, Levi se, ipak, vratio u salu, uz reči da je vrlo zanimljivo to što se dogodilo.

– Ovo dokazuje da se Srbija nije toliko promenila koliko su se nadali prijatelji Srbije, da demokratija još nije pobedila u Beogradu, i da istinu ne žele baš svi da čuju u ovom gradu. Čuo sam da me prozivaju da podržavam imperijalizam, kao da su oni antiimperijalisti, ali ovi koji su me napali to nisu, oni su samo mali fašisti. Ponosan sam što danas pred vama branim vrednosti antifašizma i demokratije u vašem gradu.

Jer, Srbija zaslužuje demokratiju, zaslužuje Evropu, ali sa ovakvim ljudima Evropa se, naravno, neće napraviti. Drago mi je što ste pogledali ovaj film, i što sam sa ovim filmom došao u Beograd, čast mi je što je Beldoks izabrao moje filmove da ih prikaže, i danas bih voleo da kažem ono što sam izjavio i u novembru 2000. godine, kada sam došao ovde – ono što sam rekao studentima štrajkačima 1993, reći ću vam ono što sam došao da kažem u Beogradu 1991, sa mojim prijateljima Danilom Kišom i Filipom Davidom, kažem vam – živela demokratija, živela Evropa, živela Srbija, živela evropska i demokratska Srbija, borba je ista i srećan sam što sam to došao još jednom da kažem danas pred vama.

SPREČAVAJU DIJALOG

NA pitanje “Novosti” da prokomentariše incident, budući da ovo nije prvi put da dobije tortu u lice, Levi je odgovorio:

– Ja sam već rekao da se borim protiv imperijalizma, a oni koji su me sprečili da vodim dijalog sa vama su zapravo fašisti. Do dijaloga je, ipak, došlo, imamo još jedan film. I srećan sam što ćete taj film sada pogledati.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno