Naslovna > Slobodno vreme > Kultura > Bjorkman svečano otvorio 10. Beldoks

Bjorkman svečano otvorio 10. Beldoks

Projekcijom filma “Još jednom s emocijom” Endrjua Dominika u Velikoj dvorani Sava centra večeras je otvoren 10. Beldoks.

U godini jubileja, posetioce očekuju brojni noviteti i 89 filmova, koji će biti prikazani u 11 programskih celina.

Čast da otvori Beldoks pripala je švedskom reditelju Stigu Bjorkmanu, autoru dokumentarnog filma “Ingrid Bergman – njenim rečima” koji je uspeo da rekonstruiše život čuvene svetske glumice, na osnovu snimaka iz privatne arhive.

“Drago mi je da sam posle nogo godina u Beogradu. Sećam se druženja na FESTu sa Dušanom Makavejevim, odličnog provoda na Adi Ciganliji i sjajnih gostoljubivih ljudi. Verujem da ću to sve opet pronaći u Beogradu” kazao je Bjorkman.

Bjorkman je prvi put gostovao u Beogradu 1971. godine na prvom Festu, na poziv Dušana Makavejeva, kada je prikazan i njegov prvi igrani film “Ja volim, ti voliš”.

Otvaranju Beldoksa je prisustvovala i ambasadorka Australije u Beogradu Džulija Fini, koja je najavila gostovanje Nik Kejva za oktobar u Beogradu.

Selektori Beldoksa Greg di Kjur, Marko Grba Singh, Stevan Filipović i Nataša Govedarica osmislili su bogat program festivala u okviru koga će 12 ostvarenja biti prikazano u međunarodnoj selekciji, a osam u domaćoj.

Karakteristika domaće selekcije, prema rečima Grbe Singha, jeste težnja za slobodom, a temama filmova obuhvaćena je cela teritorija Srbije pa i šire, tako da je selekcija raznovrsna te obuhvata sve od eksperimentalnog do klasičnog narativnog filma.

Program će se odvijati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali “Dinko Tucaković” u Muzeju Kinoteke u Kosovskoj.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno