Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Blagojević: Srbija danas bezbednija od poplava nego 2014.

Blagojević: Srbija danas bezbednija od poplava nego 2014.

BEOGRAD – Srbija je danas bezbednija od poplava nego što je bila u maju 2014. godine, izjavio je danas šef Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

Blagojević je za B92 rekao da je sve što je do sada uloženo u obnovu bilo saniranje posledica, a sada je važnija prevencija.

Kako je navodi B92, tri godine nakon poplava, Svetska banka priprema novi projekat pomoći za Srbiju u vrednosti 70 miliona dolara za slučaj vanredne situacije.

Država je do sada opredelila 13 miliona evra za pomoć poljoprivrednicima. Prosečno isplaćena suma za obnovu kuća je 238.000 dinara, a očišćene su i desetine kilometara rečnih korita.

Blagojević kaže da je sve to bilo takozvano lečenje posledica, te da je sada najvažnija prevencijom, za šta je određeno 70 miliona evra. Blagojević je dodao da je sada najvažnije vreme, a njega nikada nije dovoljno.

Za pošumljavanje je potrebno dvadeset i više godina, a i izgradnja novog nasipa kod Šapca i Bogatića takođe je vremenski zahtevna akcija.

To je, kako je rekao Blagojević, nasip koji bi trebalo da štiti Mačvu od plavljenja.

“Radi se o 24 kilometara dugom objektu. Od trenutka kada imate ideju o tome šta treba da radite, pa čak i sredstva koja biste uložili u to, potrebno je najmanje godinu dana da biste mogli da zabodete prvu lopatu”, rekao je on.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno