Naslovna > Regioni > Beograd > Careva ćuprija: Ništa od trka konja

Careva ćuprija: Ništa od trka konja

Posle skoro stogodišnje tradicije takmičarskog konjičkog sporta u prestonici, prvi put ove godine galop i kas neće se čuti sa beogradskog hipodroma. Konjički savez Srbije i udruženja, kao i ljubitelji konja, rešili su da ne pristanu na organizovanje trka, pa se 95. takmičarska sezona definitivno neće održati, a trkači će svoja grla odvesti u druge gradove Srbije i u inostranstvo.

Iako su postojale šanse da do prekida tradicije ne dođe, problem finansiranja takmičenja i celokupnog funkcionisanja Hipodroma razlog je za ovu odluku. Kako kažu iz Udruženja za kasački sport Srbije (UKSS), možda će biti simboličnih trka dan ili dva, ali i to je neizvesno.

– Postoji privatna inicijativa vlasnika konja da bude nekoliko trka da ovaj sport ne bi zamro, međutim, sistemskog takmičenja u Beogradu neće biti – kažu iz UKSS.

– Gradski čelnici moraju da shvate da hipodromi nigde u svetu nisu profitabilni bez pomoći države, a naša nije ulagala dovoljno. Mi ne vidimo da se išta radi na objektu što bi bilo u funkciji sporta, a otkazivanje sezone je dovoljan dokaz za to.

Umesto u prestonici, vlasnici konja, džokeji i treneri otići će na takmičenja u Požarevac i Šabac. Ova dva grada, za razliku od Beograda, preuzela su organizaciju takmičenja i platila su neke od trka. Tako će se nadmetanje za Galopski derbi najverovatnije ove godine održati u Šapcu. Takođe, mnogi takmičari otići će u Srbobran, Suboticu, ali i u Mađarsku.

– Prošle godine u Beogradu je bio sramotno mali broj gledalaca – kaže Vladimir Popović, urednik portala “Bg turf”, koji je posvećen konjičkom sportu. – Publika je rasterana, na glavnoj trci je bilo jedva 600 ljudi. Za razliku od Šapca, koji je ukupno uložio 100.000 evra, kako za organizaciju tako i za nagradni fond, u Beogradu se čeka da neko donira novac.

TRAŽI SE REŠENjE ZA KOMPLEKS

Ljubitelji konja i takmičari bili su uznemireni glasinama da će se Hipodrom preseliti na drugu lokaciju kako bi postojeće zemljište bilo komercijalizovano. Kako je “Novostima” nedavno rekao vršilac dužnosti sekretara za sport Zoran Jovanović, cilj je da se on postane deo turističko-sportske ponude. Grad će u narednim mesecima raspisati konkurs za prostorno rešenje za celokupan hipodromski kompleks.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno