Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Cena – parametar kvaliteta hrane

Cena – parametar kvaliteta hrane

NOVI SAD – Istina je da građani Srbije jedu bezbednu hranu, ali je pravo pitanje da li jedu kvalitetnu hranu. Da biste kupili kvalitetan proizvod morate da izdvojite više sredstava, a tržište je takvo da je cena glavni parametar koji kupca navodi na odluku.

“Mi smo, što se futoškog kupusa tiče sve neophodne zaštite, sve neopodne radnje, što se institucija tiče, da bi dokazali kvalietet i poreklo tog kupusa, uradili. Ceo sistem smo zaokružili, imamo sertifikaciju proizvodnje, imamo zaštitnu markicu”, kaže Miroljub Janković, “Futoški kupus”.

“Mi imamo uvedene sisteme i potpuno je prirodan proizvod. Ne dodajemo nikakve dodatke”, kaže Aca Mančik, Pirotski kačkavalj.

“Ovo je malo skuplje, ali je sto puta bolji nego kineski. Imamo puno potrošača”, kaže Marija Orovec, Vrbički beli luk.

Bar kada je hrana u pitanju imamo toliko toga da ponudimo, ali je i dalje mnogo toga što potiče iz takozvanog nekontrolisanog uzgoja. U ministarstvu poljoprivrede tvrde da jedemo potpuno bezbednu hranu, jer inspekcijske službe sprovode redovnu kontrole u cilju garantovanja ispravnosti proizvoda.

“Što se same kontrole hrane tiče, nemoguće je svakog proizvođača hrane ispitati”, kaže Nenad Dolovac, Ministarstvo poljoprivrede.

“Mi negde mislimo da nije rešenje za mikotoksine promeniti pravilnik nego da je stalnom edukacijom potrebno obezbediti dobar kvalitet i dobru bezbednost hrane”, kaže dr Aleksandra Mišan, Institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad.

Činjenica je da imamo robu izuzetnog kvaliteta koja ide u izvoz, prošle godine je sektor voćarstva i povrtarstva obezbedio devizni priliv od 802 miliona dolara. Da bi takva hrana bila izbor domaćih kupaca neophodn je stalna edukacija i proizvođača i potrošača, ali i veća kupovna moć građana.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno