Naslovna > Srbija Danas > Politika > Četiri zahteva Srbije uručena ambasadorima EU

Četiri zahteva Srbije uručena ambasadorima EU

BEOGRAD – Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić podelili su na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije, “non-pejper ” u kome se ukazuje na to da su poslednji potezi albanskih lidera koordinisani u cilju postepene legitimizacije projekta “velike Albanije” .

U dokumentu se, kako pišu “Večernje novosti”, iznose četiri zahteva.

Traži se da relevantni međunarodni akteri osude agresivnu retoriku koja gura Zapadni Balkan u nove sukobe i podele, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, izbalansirano mirno političko rešenje za krizu u Makedoniji i uvažavanje međunarodnih normi u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država.

U dokumentu se, između ostalog, navode i najekstremnije izjave albanskih političkih lidera od početka godine.

Isti papir, kako saznaju Novosti, Đurić će naredne nedelje uručiti i šefu UNMIK-a na KiM Zahiru Taninu sa zahtevom da ga prosledi generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Inače na sastanku su bili ambasadori gotovo svih članica EU, uključujući i pet država koje nisu priznale Kosovo i Metohiju.

Prema pisanju “Novosti”, pozicije EU su najviše obrazlagali francuska ambasadorka Kristin Moro, nemački ambasador Aksel Ditman i predstavnik EU Oskar Benedikt, a na argumente Joksimovićeve i Đurića o agresivnom nastupu Albanaca i potrebi za većim angažovanjem Brisela, diplomate EU su odgovarale da sve strane treba da smire strasti i da je cilj mir i stabilnost u regionu, dodaje list.

Joksimović: U non pejperu naši stavovi, a ne zahtevi

Joksimovićeva je izjavila danas da non pejper ne sadrži nikakve zahteve, već stavove i očekivanja Srbije vezane za razvoj situacije u regionu.

Na pitanje Tanjuga da li je tačno, kako navode pojedini mediji, da postoje četiri zahteva koja je Beograd uputio Briselu, ministarka Joksimović je rekla:

“Papir koji je podeljen ambasadorima zemalja članica EU u formi non pejpera (nezvaničnog dokumenta) ne sadrži nikakve zahteve postavljene Briselu, već sadrži presek stavova Srbije u pogledu dešavanja u regionu i očekivanja Srbije da se Evropska unija još više angažuje na stabilizaciji regiona”.

Navedene su, kako je objasnila, i izjave i aktivnosti, u poslednjih nekoliko meseci, različitih političkih aktera iz regiona, koje su podigle tenzije.

“Takođe, naglašena je i spremnost Srbije i premijera i izabranog predsednika Aleksandra Vučića na saradnju u interesu stabilnosti regiona”, rekla je Joksimović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno