Naslovna > Oko nas > Balkan > Crna Gora: Na krst crkve okačili albansku zastavu

Crna Gora: Na krst crkve okačili albansku zastavu

PODGORICA – Još se ne zna ko je pre dva dana na Crkvi Svete Trojice na Rumiji postavio a ko skinuo albansku zastavu. “Dvoglavi orao” osvojio je ovu planinu i na Dan nezavisnosti Crne Gore – 21. maja, kada su pojedinci i grupe organizovali pohod na ovu planinu poviše Bara. Bilo ih je i sa oružjem – puškama i noževima, odevenih u vojne uniforme. Čak se i gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu oprobao u streljačkim disciplinama.

Albanci iz Ulcinja poslednjih godina često pohode Rumiju skrnaveći pravoslavnu bogomolju, koja je više puta bila obijana. Na njoj su ispisivani grafiti na albanskom jeziku “Etnička Albanija” i “Albanska nacionalna armija”. Zbog toga je reagovao paroh barski Jovan Plamenac, ističući da to nije problem crkve već države Crne Gore, pozivajući režim u Podgorici da u ovim slučajevima primeni Zakon o upotrebi nacionalnih simbola i Zakon o prekršajima kao što je to činio u nekim drugim slučajevima. Nažalost, ni tada, kao ni pre dva dana, niko od zvaničnih organa nije reagovao na ove provokacije, ali jesu na postavljanje srpske trobojke u Budvi 21. maja od strane tamošnjeg menadžera Mila Božovića, koga su čak i privodili u stanicu policije!

META

METALNU crkvu na Rumiji postavila je Mitropolija crnogorsko-primorska 2005. godine uz pomoć helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore. Od tada do danas ona je na meti albanskih ekstremista, ali i raskolnika iz tzv. CPC Miraša Dedeića, koji su od države zahtevali da je sruši!

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno