Naslovna > Oko nas > Balkan > Crna Gora: Novi namet sirotinji

Crna Gora: Novi namet sirotinji

Vlada Crne Gore uveliko priprema novo “stezanje kaiša”, ali za sada se mnogo ne zna šta će doneti novi set mera štednje, osim da će strategija biti obelodanjena prvih dana juna. To je ovih dana najavio premijer Duško Marković objašnjavajući da će primena mera obezbediti da za dve godine Crna Gora izađe iz budžetskog deficita i pređe, kako se nada, na suficit.

– Osim toga, izvesno je da će te mere dovesti do pada javnog duga koji je sada, ako se uključi dug opština, 2,5 milijarde evra ili 64 odsto bruto društvenog proizvoda. Važno je istaći da mere neće obuhvatiti penzionere, da će naredne, ali i 2019. biti redovnog usklađivanja penzija početkom godine, kao što je bilo i na početku ove godine, rekao je Marković.I dok se čeka usvajanje Strategije fiskalnog prilagođavanja u javnosti se već “otvaraju” verzije šta bi mogle da donesu nove mere štednje. Pretpostavke su da će doći do povećanja pojedinih poreza, akciza (što je preporučio i MMF) ili smanjenja plata u javnom sektoru. Taj scenario “obelodanili” su iz Demokratske Crne Gore. – Od Crne Gore se traži smanjenje javne potrošnje, što znači da će prvi na udaru biti školstvo i zdravstvo, a smanjiće se broj zaposlenih u javnom sektoru i na taj način će se povećati socijalno raslojavanje i siromaštvo. Traži se povećanje poreza, akciza i ostalih naknada sa državnog i lokalnog nivoa. Dakle, MMF bi kontrolisao našu privredu i ekonomiju, saopštila je Zdenka Popović, potpredsednica Demokrata.

U međuvremenu iz Ministarstva finansija negirali su da će Crna Gora ući u aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

MAJKE ŽENE poručuju da neće dozvoliti Vladi i Ustavnom sudom “da vrše kategorizaciju majki i da ih vrate na ranije penzije, da one sa Biroa ostave bez centa, a majkama iz radnog odnosa daju minimalne naknade”.
– Naše doživotno stečeno pravo ne damo! Od protesta ne odustajemo, poručuju ogočrne korisnice naknada za troje i više dece.

– Ministarstvo finansija nije uputilo zahtev za pozajmicu Međunarodnom monetarnom fondu, niti u ovom trenutku planira da uđe u aranžman sa tom finansijskom institucijom kada je u pitanju kreditno zaduženje, saopšteno je iz tog resora. Vasilije Kostić, ekonomski analitičar komentariše da ga ne iznenađuje što međunarodne institucije preporučuju Vladi mere štednje kako bi se smanjila javna potrošnja i što insistiraju da se to realizuje i kroz smanjenje plata i penzija.

– To me ne čudi, jer su upravo ti izdaci iz budžeta najveći. Razumljivo je da u Vladi ipak traže nove modalitete koji bi dali efekat u smanjenju potrošnje, a ne bi dodatno urušile životni standard građana. Mislim da će mere ići u pravcu smanjenja neracionalne potrošnje i kroz redefinisanje socijalne politike, kaže Kostić.

U Uniji slobodnih sindikata zabrinuti su najavama da bi novo “stezanje kaiša” i ovog puta bilo na teret zaposlenih u javnom sektoru.

– Smanjenje i ovako niskih plata dovelo bi zaposlene u još teži položaj, naročito one koji se finansiraju iz budžeta. Naš stav je poznat, ako Vlada hoće nešto da uštedi neka uzme od onih koji imaju, tamo gde su povećali plate 20 do 30 odsto. Neka oporezuju luksuz, ponovili su iz Unije slobodnih sindikata, uz napomenu da neće sedeti skrštenih ruku, da će na odgovarajući način odgovoriti ukoliko mere štednje obuhvate smanjenje plata zaposlenima i to kako drugačije, bez onako kako sindikati umeju – protestom.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno