Naslovna > Oko nas > Balkan > Crnogorski ministar teško optužuje Rusiju

Crnogorski ministar teško optužuje Rusiju

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković optužio je zvaničnu Moskvu da stoji iza pokušaja “državnog udara” i ubistva bivšeg premijera Mila Đukanovića 16. oktobra prošle godine na dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. On je ovo izjavio juče u Podgorici na skupu o evropskim i atlantskim integracijama.

– Takav stav Rusije prema Crnoj Gori vidi se gotovo svakodnevno, mešaju se u unutrašnja pitanja Crne Gore – dodao je Bošković. – Za neke navedene stvari nemamo dokaze, ali nam neke druge govore da Rusija iza njih stoji. Ne shvatamo zašto je Moskva toliko besna. Mi ne možemo da opravdamo njihovo ponašanje tokom pokušaja državnog udara i pokušaja ubistva bivšeg premijera.

Ministar je saopštio da pristupanje Crne Gore NATO nije upereno protiv nijedne zemlje, pa ni protiv Rusije.

Robert Pščel iz NATO odseka za javnu diplomatiju, ocenio je da je jugoistočna Evropa od strateškog značaja za taj vojni savez.

– Za NATO je važno da poštuje princip suverenog izbora u članstvo, i da nijedna država ne prisiljava drugu da uđe u savez. Vidimo Crnu Goru kao buduću članicu. To se verovatno neće desiti ovog meseca, ali hoće ubrzo. Niko nije dao besplatnu pozivnicu Crnoj Gori, vi ste je zaslužili. Crna Gora će igrati važnu ulogu u NATO – kazao je Pščel.

On je rekao da Alijansa mora da se “nosi sa Rusijom kakva jeste, a ne kakvu bismo želeli da vidimo”.

– Kada je vidimo kako vode svoju spoljnu politiku, imamo razlog da se zabrinemo – rekao je Pščel.

ČLANARINA OD PET MILIONA DOLARA?

NEMAČKI list “Noje Cajher cajtung”, navodi da članarina Crne Gore u NATO neće iznositi 450.000 evra, kako to tvrdi ministar Bošković, već pet miliona! U članku o Crnoj Gori list je napisao da je “ulazak crnogorske armije u NATO bespredmetan” i da će zemlja od budžeta koji iznosi 1,3 milijarde dolara, za Alijansu odvajati pet miliona, napisali su Nemci.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno