Naslovna > Regioni > Republika Srpska > Čurkinova bista u Srebrenici

Čurkinova bista u Srebrenici

Aktivisti udruženja građana “Istočna alternativa Republike Srpske” u Srebrenici pozivaju građane da 8. jula prisustvuju postavljanju spomen-biste nedavno preminulog ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Vitalija Ivanoviča Čurkina.

Predsednik Udruženja Vojin Pavlović kaže da su pre skoro dva meseca pokrenuli inicijativu i najavili postavljanje spomen-biste Čurkina u Srebrenici, i da to obećanje realizuju.

– Spomen-bistu podižemo u znak zahvalnosti hrabrom i odlučnom ruskom diplomati koji je uložio veto na britansku rezoluciju o Srebrenici u UN, čime je sprečio nanošenje ljage i nepravde srpskom narodu koji bi bio proglašen genocidnim – izjavio je Pavlović u Srebrenici. Dalje je dodao da nije reč o inatu i prkosu bilo kome, već o potrebi da se izrazi zahvalnost Čurkinu.

– Za postavljanje spomen-biste odabrali smo Srebrenicu jer se sramna britanska rezolucija odnosila baš na ovo mesto – pojasnio je Pavlović, ističući da je Čurkin dao ogroman doprinos očuvanju Srpske.

Prema njegovim rečima, širom Republike Srpske se lepe plakati s pozivom građanima da prisustvuju postavljanju spomen-biste Vitalija Čurkina 8. jula u 11 časova u Srebrenici.

Pavlović je rekao da je pozive da prisustvuju događaju juče lično dostavio predsednicima Republike Srpske, Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, a da će pozivi biti upućeni i Ambasadi Rusije, kao i zvaničnicima u BiH i Srbiji.

On je naveo da od opštinske administracije još nisu dobili odobrenje za postavljanje spomen-biste, iako su zahtev podneli pre dva meseca.

– Ćutanje administracije tumačimo kao odobravanje, i zbog toga smo blagovremeno pristupili pripremama i pozivanju gostiju da prisustvuju tom svečanom činu – izjavio je Pavlović.

Pavlović smatra da će postavljanje spomen-biste Vitalija Čurkina u Srebrenici doprineti daljem poboljšanju odnosa između srpskog i ruskog naroda, koji su tradicionalni prijatelji i saveznici.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno