Naslovna > Izbor Urednika > Dačić: Ceo svet vidi da “Velika Albanija” nije srpska izmišljotina

Dačić: Ceo svet vidi da “Velika Albanija” nije srpska izmišljotina

BEOGRAD – Albanci bi trebalo da se zamisle nad svojim potezima, jer se varaju ako misle da je Srbija slaba zbog toga što želi dijalog, i zato što je mala razdaljina od ludih snova do košmarne realnosti u koju može da uđe čitav region, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je, u izjavi za Tanjug, rekao da je današnja izjava Ramuša Haradinaja, kao i izjave ostalih albanskih političara i onih koji ih podržavaju, poput Vilijema Vokera, deo zajedničke višedecenijske i viševekovne platforme o stvaranju “Velike Albanije”, i poručio da će Srbija nastaviti sa konstruktivnom politikom i željom da se nastavi dijalog Beograda sa Prištinom.

“Srbija se neće rukovoditi onim što Haradinaj kaže. Ako se Haradinaju toliko sviđa Niš, tu bi mogao da dođe u zatvor, da odsluži kaznu zbog raznih zločina koje je počinio nad Srbima za vreme sukoba na Kosovu”, rekao je Dačić.

Potpredsednik vlade je dodao da Srbija negativno reaguje na neke izjave iz država Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država jer, kako smatra, u tim zemljama ne prilaze dovoljno ozbiljno problemu izjava albanskih političara.

“Oni komentarišu da su te izjave neoprezne, da to nije realno ili, kada je reč o Vokeru, da je reč o penzionisanom diplomati”, ukazao je Dačić.

On je i naglasio da nije reč samo o onome što se sada govori, podsećajući na izjavu pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland koja je rekla da su SAD 20 godina ulagale u nezavisnot Kosova.

“Ona je proglašena 2008, a 20 godina unazad, to znači da su od 1996. ulagali u nezavisnost Kosova. I tako se može gledati na aktivnost Vokera, čija je odgovornost veoma velika, jer je na osnovu njegovih izjava to iskorišćeno kao neposredan povod za bombardovanje Srbije. U tom smislu izjava Haradinaja se uklapa u celu sliku koja govori da je ‘Velika Albanija’ i dalje zajednička platforma svih Albanaca. O tome su govorili i Tači, i Rama, i Musliju”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je podvukao da Srbija umereno reaguje na sve te izjave ne želeći da neko na nju prebacuje odgovornost za destabilizaciju Balkana.

“Ali više puta smo jasno i javno rekli da su albanski političari u ovom trenutku najveća pretnja za stabilnost regiona, a time i za stabilnost čitave Evrope, da su njihove velikoalbanske ideje pretnja za teritorijalni integritet, ne samo Srbije, već i Makedonije, Grčke i Crne Gore”, rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da su Albanci nervozni jer im, kako je rekao, ne ide kako su planirali.

“Oni koji su ih godinama podržavali pali su sa političke scene. Ako se bilo ko od njih nada da je moguća neka nova agresija, novi ‘Milosrdni anđeo’, treba da shvate da će sigurno uskoro doći vreme kada će se pred njihovim sudovima postaviti pitanje krivične odgovornosti onih koji su obmanjivali javnost, jer je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova zasnovana na lažima, na lažima koje je Džejmi Šej govorio”, rekao je Dačić.

On je dodao i da cela Evropa i svet mogu da vide da “Velika Albanija” nije srpska izmišljotina, već da su to reči Hašima Tačija, Edija Rame, Jonuza Musliua, i Ramuša Haradinaja.

“Uostalom i predsednik makedonskog parlamenta, kada je ušao u svoju kancelariju, na svoj sto je stavio albansku zastavu”, zaključio je Dačić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno