Naslovna > Srbija Danas > Politika > Dačić: Savet Evrope da doprinese suzbijanju rasizma, ksenofobije…

Dačić: Savet Evrope da doprinese suzbijanju rasizma, ksenofobije…

BEOGRAD, NIKOZIJA – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da je u poslednje vreme u regionu bilo opasnog potpirivanja međunacionalne mržnje, uz izjave i aspiracije pojedinih lidera za prekrajanjem granica, naglasivši da SE može da doprinese suzbijanju takvih pojava.

Dačić u Nikoziji učestvuje na 127. ministarskom sastanku Saveta Evrope, koji danas i sutra organizuje kiparsko predsedavanje Komitetu ministara, a večeras je prisustvovao na neformalnoj večeri.

On je održao govor na temu “Jačanje poverenja u evropske demokratije: suočavanje za izazovima rasisma, ksenofobije, socijalne marginalizacije, ekstremizma i populizma”.

„Problemi rasizma, ksenofobije i ekstremizma, nažalost, u porastu su na čitavom evropskom prostoru. Savet Evrope može značajno da doprinese u suzbijanju ovih pojava. U našem regionu, poslednjih godina i meseci bili smo svedoci govora i zločina iz mržnje, ksenofobije, kao i opasnog potpirivanja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, uz povremene neodgovorne i opasne izjave i aspiracije pojedinih lidera za prekrajanjem granica u regionu”, rekao je Dačić u govoru.

Kako je rekao, i generalni sekretar Jagland, u najnovijem izveštaju o stanju ljudskih prava, opravdano ukazuje na problem govora mržnje koji je prisutan u mnogim zemljama.

Dačić naglašava da je istinsko opredeljenje Srbije dalji razvoj regionalne stabilnosti i saradnje kroz dijalog, mir i pomirenje.

Ali, taj cilj je moguće postići isključivo ako takva spremnost postoji na svim stranama i ako se činjenje, ili nečinjenje, svake države u suzbijanju takvih pojava mere istim aršinima, dodao je šef srpske diplomatije.

” U tom pogledu vidimo mogućnost za ključni doprinos Saveta Evrope koji poseduje mehanizme da takve pojave i probleme uoči, jasno osudi i ukaže na potrebu i pravce preduzimanja odlučnih mera na njihovom suzbijanju, što Srbija veoma ceni. Pritom, posebno imamo u vidu neophodnost zaštite i unapređenja prava pripadnika nacionalnih manjina, naglasio je Dačić, navodi se u saopštenju MSP.

On je dodao da je Srbija čvrsto opredeljena da, u saradnji sa Savetom Evrope, nastavi da se angažuje na tom planu, a u skladu sa preporukama Saveta Evrope.

“Istovremeno, očekujemo da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u susednim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Organizacije.”, zaključio je Dačić.

MSP će reagovati povodom izjave Skota o Informeru

Ivica Dačić osudio je izjavu američkog ambasadora Kajla Skota o listu “Informer” i naveo da će Ministarstvo spoljnih poslova reagovati tim povodom.

“To je neprihvatljiv odnos prema novinarima. Niko nema prava da se tako odnosi prema medijima, a najmanje strane diplomate! To neće proći tek tako i Ministarstvo spoljnih poslova će svakako reagovati ovim povodom”, naveo je Dačić u izjavi za “Informer”.

Glavni urednik “Informera” Dragan J. Vučićević oštro je osudio, kako kaže, skandalozan napad američkog ambasadora na taj list.

Vučićević je zatražio od Skota da se javno izvini i najavio da će ga u suprotnom advokatski tim lista tužiti nadležnim sudovima u Srbiji, ali i u SAD.

Prema njegovim rečima, Skot je bez razloga izvređao taj list, čime je uvredio i čitaoce.

On očekuje da reaguju i strukovna udruženja.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno