Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Dani Beograda u Moskvi

Dani Beograda u Moskvi

MOSKVA – Manifestacija Dani Beograda u Moskvi počela je danas okupljanjem privrednika dve zemlje u glavnom gradu Rusije, uz poruku da je ekonomska sarađnja između dva grada na visokom nivou i poziv ruskim privrednicima da ulažu u Beograd i Srbiju.

Šef departmana za spoljne, ekonomske i međunarodne odnose u Vladi Moskve Sergej Čerjomin poručio je da odnosi dva grada ostaju dalje strateški važni za Moskvu.

“Nakon uvođenja sankcija EU nije ostalo puno prijatelja i zato se zahvaljujem na poštenom i hrabrom stavu Srbije, koja nije podržala politiku sankcija protiv Ruske Federacije”, rekao je Čerjomin na otvaranju Foruma “Razvoj poslovne saradnje Beograda i Moskve” koji je okupio 150 privrednika iz Srbije i Rusije.

Kako je rekao, postoji prisna saradnja između dva grada u oblasti ekonomije, ali i kad je reč o kulturnoj saradnju, pomoći u modernizaciji zdravstva, socijalnoj sferi.

Čerjomin je podvukao značaj ekonomske saradnje Srbije i Rusije, a pre svega ruskih kompanija i predueća koja su prisutna u Srbiji, poput, kako je rekao, RZZD koja radi na modernizaciji saobraćajne infrsatrukture, Gasproma koji sa investicijama od oko tri milijarde evra ima najveću mrežu pumpi na Balkanu ili Sberbanke.

“Danas se Beograd veoma aktivno razvija i cilj nam je da razgovaramo o realizaciji budućih projekata, uz korišćenje moskovskih iskustava”, rekao je Čerjomin.

On je dodao da je tokom posete Beogradu, prilikom održavanja Dana Moskve u Beogradu, video da se u glavnom gradu Srbije realizuju veliki projekti, te da je Moskva spremna da svojim iskustvom pomogne u razvoju novih, budućih projekata, među kojima je i projekat izgradnje metroa.

“Nadam se da ćete odavde poneti nezaboravne uspomene, ali pre svega, želim da vaš boravak bude koristan u daljem razvoju naših ekonomskih odnosa”, poručio je Čerjomin.

Mali: Veliko interesovanje za investiranje u Beograd i Srbiji

“Dani Beograda u Moskvi su najvažnija manifestacija koju Beograd organizuje ove godine, a srpska prestonica je jedni grad u svetu koji će imati priliku da se tri dana zaredom predstavi građanima Moskve i Rusije i tu priliku koristimo na najbolji način, kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali je rekao jda su gradski čelnici iskoristili priliku da predstave aktuelne i buduće projekte, u oblasti nekretnina, ali i putne infrastrukture, slobodne i prirvedne zone…

“Borimo se za svako radno mesto. Tražimo pomoć i podršku ruskih prijatelja za projekte i drago mi je što je ovoliki broj ljudi prisutan na forumu. To pokazuje da je veliko interesovanje za investiranje u Beograd i Srbiju”, rekao je Mali.

Navodeći da je Vlada Srbije u protekle tri godine uradila mnogo na stabilizaciji javnih finansija, smanjenju nezaposlenosti, povećanju privrednog rasta, Mali je poručio da je to pravo okruženje za ruske, ali i sve ostale investitore.

“Ovo je prilika koju ne želimo da propustimo. Naša dva naroda i zemlje su bratski, ali je na glavnim gradovima, najveća odgovornost da poboljšavamo i unapređujemo odnose”, rekao je Mali.

On je dodao da je Beograd mnogo toga naučio od Moskve, na osnovu sporazuma o saradnji iz 2015. godine, koji će danas biti produžen do 2020. godine.

Po uzoru na moskosvsku mobilnu aplikaciju “Aktivni građanin”, Beograd je napravio svog “Beograđanina”, preko kojeg nadležni komuniciraju sa građnima.

Mali je dodao da je po ugledu na Moskvu, urađeno mnogo na uređenju biciklističkih staza, kojih će biti izgrađeno još 120 kilometara, kao i na sređivanju parkova, pešačke zone.

“Moskva je jedan od najlepših, najvećih i najvažnijih gradova sveta i želimo da Beograd bude rame uz rame sa takvim gradovima”, rekao je Mali.

On je zahvalio domaćinima što su, kako je rekao, veliku pažnju posvetili privrednom forumu i organizaciji Dana Beorgada u Moskvi.

“Što više komuniiramo i razgovaramo, više poslovnih ideja pravimo, imaćemo više investicija i moći ćemo da zapošljavamo ljude”, zaključio je Mali i dodao da značajne rezultate u narednom periodu očekuje u oblasti turizma.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno