Naslovna > Regioni > Beograd > “Divlji” taksisti i dalje varaju putnike

“Divlji” taksisti i dalje varaju putnike

Incident koji se juče ujutru dogodio na Aerodromu “Nikola Tesla”, kada su u međusobnom okršaju povređeni komunalni policajac i nelegalni taksista Jovan Š., ponovo je pokrenuo pitanje nelegalnih prevoznika koji “ordiniraju” u Surčinu. Ekipa “Novosti” posetila je taksi stajališta u okolini aerodroma, ali i na samom glavnom terminalu i uverila se da problem i dalje postoji, uprkos prisustvu komunalne policije.

Prema navodima Komunalne policije, u incidentu je povređen jedan od policajaca na koga je nasrnuo nelegalni taksista Jovan Š. Pomenuta osoba je pokušala da preuzme vožnju, nakon čega je komunalni policajac, po službenoj dužnosti, upozorio stranku da je reč o nelegalnom prevozniku, a Jovanu Š. tražio lična dokumenta na uvid, što je on odbio da uradi. Prvo je došlo do verbalnog, a onda i do fizičkog sukoba. Ovaj vozač sankcionisan je čak 122 puta od 2015. godine.

A nelegalni taksisti, ili kako ih u žargonu zovu “rukovodioci”, i dalje “vuku za rukav” putnike. Iako je “taksi” šalter, gde putnici dobijaju vaučere koji će im osigurati vožnju po utvrđenoj ceni, zaživeo, juče je desetak “divljaka” čekalo putnike.

– Njihova vozila stoje na parkingu, a, kada dogovore vožnju sa strankom, zajedno odlaze do automobila. Ako ih policajac ne primeti, mogu dobro da zarade, a nekad naplaćuju i približno kao i ostali, registrovani vozači – priča Zlatan Zlatković, direktor “Beogradskog taksija”.

Oni putnici koji pozovu neko taksi vozilo da dođe po njih, moraju sa koferima da dođu do spomenika Nikole Tesle, dokle je taksistima dozvoljeno da se dovezu. Ostala taksi vozila, na desetine njih, očitaju svoju tablicu na semaforu, parkiraju se i čekaju svoj red da uredno stanu u regularnu liniju ispred glavnog terminala. Do njih će putnike uputiti radnik obezbeđenja aerodroma. I pored toga još je “nelegalnih” koji su se na aerodromu odomaćili.

Zbog višegodišnje borbe sa nelegalnim taksistima, Zlatković je nekoliko puta stradao, što zbog smeštenih kavgi, što zbog fizičkih nasrtaja. Kako pričaju taksisti na Aerodromu, i sami su više puta bili žrtve bahatih “divljih” prevoznika. Prema nepotvrđenim informacijama, i nekim komunalnim policajcima je prećeno, nekima su stradali prozori na kući, a pojedinima su bušene gume zbog zastrašivanja.

Svi su tamo zbog “dobrih vožnji”, do Niša, Kragujevca, Kraljeva i van grada. Dobro obavešteni izvori u okolini aerodroma tvrde da se tačno zna koje automobile voze, ali i da “divljaci” znaju kad je najviše aviona sletelo, jer ih je tada mnogo.

Cena regularne vožnje od aerodroma do grada je od 1.200 do 1.800 dinara, pa naviše, kako se zalazi u obodne delove. Kako je veliki broj putnika već upoznat sa ovim cenovnikom, “divljim” taksistima odbijaju da daju mnogo više od ovoga.

Uy dogovor za “jeftinu” vožnju vozilom bez “taksi” table, kako nezvanično saznajemo, zadesi se da se na auto-putu naprasno pokvare, da putnik sačeka kolegu koji ih preuzima, ali ga dodatno i plate.

Osim vožnje do centra grada, koja može da košta i do 30 evra za neobaveštene, često se naplati i prtljag.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno