Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Đorđević: Srbija bezbednosno stabilna, pratimo region

Đorđević: Srbija bezbednosno stabilna, pratimo region

BEOGRAD – Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, poručio je ministar odbrane Zoran Đorđević dodajući da je vojska spremna da odgovori na izazove i pretnje stabilnosti u regionu i pruži bezbednost svim građanima naše zemlje.

Borbena gotovost nekih jedinica je nedavno podignuta, a Đorđević za “Kurir” naglašava da se situacija u regionu, a ponajpre na KiM, redovno prati i u skladu s tim reaguje.

“Trenutno nema indicija o ugroženosti bezbednosti i imovine građana naše zemlje. Svakako, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, kao i naše bezbednosne službe aktivno prate situaciju i u skladu s tim prilagođava se angažovanje naših snaga. Vojska je spremna da odgovori na izazove i pretnje stabilnosti u regionu i pruži bezbednost svim građanima naše zemlje”, istakao je Đorđević.

Upitan da li postoji opasnost da se nestabilnost u Makedoniji prelije u Srbiju, Đorđević kaže da se s posebnom pažnjom prati aktuelna situacija u Makedoniji, kao i u celom regionu.

On je dodao da je pored migrantske krize s kojom se Srbija, kako je rekao, uspešno nosi i angažovanjem Zajedničkih snaga vojske i policije sprečava potencijalne terorističke pretnje, AP Kosovo i Metohija je “i dalje glavni bezbednosni rizik za našu zemlju.

Osvrnuo se i na najave formiranja takozvane Vojske Kosova navodeći da je to “neprihvatljivo za Srbiju”.

Na pitanje kada stižu “migovi” koje je Rusija poklonila Srbiji, Đorđević je ponovio da će se to dogoditi kada ruski predsednik Vladimir Putin potpiše ukaz.

Ministar je uveren da će u narednih 10 do 15 godina biti neophodna dopuna broja pilota koji će leteti na projektovanom broju aviona “mig 29”, te navodi da je u skladu s tim ciljem potrebno da se popularizuje pilotski poziv, poboljša status pilota i tehničara i dovede ga na nivo statusa pilota zemalja koje raspolažu letelicama tog nivoa i vrednosti.

Upitan hoće li Srbija nabaviti raketni sistem S-300, kako što se “često pominje”, i da li joj je on preko potreban, Đorđević kaže “u ovom trenutku ne”.

Đorđević navodi da je nedavno zaključen ugovor za nabavku devet helikoptera H145M između kompanije “Erbas helikopters” i Ministarstva odbrane i MUP Srbije, kao i da je Srbija od SAD dobila donaciju od 19 novih ‘hamera’ u vrednosti od sedam i po miliona dolara.

U narednom periodu predstoji opremanje prvih 1.500 vojnika najmodernijom opremom, rekao je on, dodavši da je plan da u ovoj godini vojska bude opremljena ‘lazarom’ i ‘norom’.

Srbija, kako kaže, nabavlja novo naoružanje i opremu i ulaže u modernizaciju u cilju jačanja sopstvenih operativnih sposobnosti i naše odbrane, ne učestvuje ni u kakvoj trci u naoružanju i u potpunosti je posvećena unapređenju odbrambene saradnje sa svim partnerima, u skladu sa politikom vojne neutralnosti, jačanja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Na pitanje da li ima razumevanje za proteste članova Vojnog sindikata, on kaže da ima “potpuno razumevanje za pitanja o poboljšanju standarda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije”.

Poboljšanje standarda zaposlenih u Ministarstvu odbrane i pripadnika Vojske Srbije jedan je od prioriteta, a premijer Aleksandar Vučić najavio je povećanje plata koje će doprineti boljem socijalnom statusu naših pripadnika, a koje neće biti linearno, ali će obuhvatiti sve zaposlene, napomenuo je on.

Govoreći o namenskoj industriji, on je podseti oda je vlada donela odluku da se u ovoj godini uloži više od 43 miliona evra u tu granu privrede.

“Izvoz je prošle godine bio u vrednosti od 483 miliona dolara, a ove godine očekujemo da bude između 530 i 330 miliona dolara. Plan je da 2020. godine izvoz ne manji od 750 miliona dolara”, naglasio je Đorđević.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno