Naslovna > Srbija Danas > Politika > Đukanović: Srbija podnosi amandmane na izveštaj NATO

Đukanović: Srbija podnosi amandmane na izveštaj NATO

BEOGRAD – Poslanik Srpske napredne stranke i član delegacije srpskog parlamenta pri NATO Vladimir Đukanović izjavio je da će na sednici parlamentarne skupštine Alijanse od 26. do 29. maja predložiti izmene, kako je ocenio, skandaloznog izveštaja koji koji je pripremio poslanik konzervativne partije u Velikoj Britaniji Ričard Benion.

Na ovaj dokument, koji je pripremio petočlana delegacija srpskog parlamenta podneće veliki broj amandmana.

“Ričard Benion ga je proizvoljno radio i u tom dokumentu ima dosta grešaka i ocene koje je dao o Srbiji su politički motivisane ili su napisane u krajnjem političkom neznanju, rekao je Đukanović za Politiku.

Da apsurd bude veći, dodao je, naša delegacija će polemisati o tom izveštaju i ulagati amandmane, a izgleda da Benion neće doći da na sednici brani svoj izveštaj.

Upitan šta konkretno zamera izveštaju britanskog poslanika, Đukanović je je rekao da dokument jednostrano predstavlja situaciju na prostoru zapadnog Balkana, gde se za sve što se događa optužuje Srbija.

“Nigde ne optužuju projekat velike Albanije i uvek se na albanski faktor gleda blagonaklono”, naveo je Đukanović.

Prema Benionu, kako je rekao Đukanović, situacija na Kosovu je bila idilična dok se nije pojavio oslikani voz koji je podigao političke tenzije.

“O pretnjama kosovskih političara prema lokalnim Srbima i o tome što je Priština jednostrano prekinula briselski dijalog nema ni reči”, naveo je Đukanović.

U nacrtu izveštaja se navodi da se političke tenzije i napeti odnosi između država zapadnog Balkana povećavaju uprkos intervenciji Evropske unije, što posebno zabrinjava NATO.

Iako Severnoatlantska alijansa tvrdi da je EU ključan igrač u održavanju političke i ekonomske stabilnosti, kriza koja trese Stari kontinent otvara vrata za politiku koja je usmerena protiv EU i pogoduje razvoju populističkih i nacionalističkih pokreta, zapisano je u nacrtu izveštaja Odbora za ekonomiju i bezbednost PS NATO, koji će sutra biti predstavljen na prolećnom zasedanju u Tbilisiju.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno