Naslovna > Srbija Danas > Politika > Đurić: Brine ćutanje međunarodne zajednice na pretnje Haradinaja

Đurić: Brine ćutanje međunarodne zajednice na pretnje Haradinaja

BEOGRAD – Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da brine ćutanje međunarodne zajednice na pretnje Ramuša Haradinaja Srbima na KiM, ali i premijeru i novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Sada se vide da je oslobađanje Ramuša Haradinaja otvorilo Pandorinu kutiju na KiM, Pandorinu kutiju zla, mržnje i pretnji nasiljem od ljudi koji su u prošlosti dokazali da su spremni za najgora nepočinstva”, rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

Posebno zabrinjava, kako kaže, to što je međunarodna zajednica ćutala kada je brat Ramuša Haradinaja pretio proterivanjem svih Srba sa KiM ukoliko francuski sud ne oslobodi Haradinaja.

Međunarodna zajednica je ćutala, nastavio je on, i kada je Ramuš Haradinaj pozivao na ponavljanje “hrvatskog scenarija” – pogroma i masovnog egzodusa srpskog stanovništva, a da se i sada ćuti kada stižu pretnje premijeru Srbije.

“Aleksandar Vučić je izložen pretnjama i napadima zato što je kao političar imao hrabrosti da, za razliku od armije političkih licemera koji samo ćute, iznese istinu na videlo i kaže zločincu da je zločinac”, naglasio je Đurić.

Premijer je, naglasio je on, imao hrabrosti da podrži institucionalne mehanizme vladavine prava i pravne države koji su predviđeni za procesuiranje onih koji su odgovorni za neke od najtežih zločina i zbog toga je Ramuš Haradinaj u njemu prepoznao svoju primarnu metu.

“Zbog toga što zna da u drugim političarima u regionu, i na žalost izvan njega, ima mnogo onih koji će okrenuti glavu na drugu stranu na pretnje i na zločine koje je počinio, ali mi u Srbiji nećemo, nemamo pravo i ne želimo”, rekao je on.

Prema rečima Đurića, Vučić se našao na meti Haradinaja zbog hrabrosti i rešenosti da se suprostavi zataškavanju zločina, da se suprostavi progonu Srba na KiM i da kaže istinu o onome što se dešavalo.

On je kazao da je premijer imao snage i da kaže da je Srbiji u interesu da razvija normalne odbnose sa Albancima kao narodom, ali da neće da prećutkuje ono što se dešavalo zbog bolje budućnosti svih.

“Uveren sam i da albanskom narodu u celini nije u interesu da ih doveka zastupaju i predstavljaju oni koji su deo najmračnijih poglavlja moderne istorije u našem delu Evrope”, zaključio je Đurić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno