Naslovna > Srbija Danas > Politika > DSS protiv auto-puta Niš-Priština-Tirana-Drač

DSS protiv auto-puta Niš-Priština-Tirana-Drač

BEOGRAD – Povodom najnovijeg razvoja situacije na Kosovu i u Makedoniji i izjava koje se mogu čuti pokret Dveri reagovao je zahtevom za hapšenje Ramuša Haradinaja, a Demokratska stranka Srbije traži prekid aktivnosti na izgradnji autoputa od Niša do Drača.

Dveri su u saopštenju poručile Vladi Srbije da ako su Kosovo i Metohija Srbija, i ako srpske institucije funkcionišu na Kosovu i Metohiji, onda sa punim pravom može da uhapsi Haradinaja u Prištini.

“Ako su Kosovo i Metohija Srbija, kao što govorite, i ako srpske institucije funkcionišu na Kosovu i Metohiji, onda sa potpunim pravom možete da uhapsite Haradinaja u Prištini i dokažete da ste u Briselu uradili dobar posao za Srbiju”, navodi se u saopštenju Dveri.

Demokratska stranka Srbije zatražila je prekid svih aktivnosti na izgradnji autoputa Niš-Priština-Tirana-Drač, jer smatra da je on u suprotnosti sa nacionalnim, bezbednosnim i ekonomskim interesima Srbije.

“Autoput koji će graditi strane kompanije po nalogu Nemačke, u interesu Albanije, a novcem građana Srbije, zapravo je „Autoput Velike Albanije”, navela je DSS u saopštenju.

Ta stranka ukazuje da će tim autoputem Albaniji biti omogućen izlazak na Koridor 10 i bolje povezivanje sa Evropom, kao i dobra saobraćajna povezanost sa srpskom teritorijom koju zagovornici tzv. Velike Albanije smatraju njenim sastavnim delom.

“Izjave Edija Rame i Jonuza Musliua, kao i ratnohuškački pokliči Ramuša Haradinaja pokazuju da albanski političari pojačavaju delovanje usmereno ka stvaranju „Velike Albanije”, a Srbija u tome ne sme da saučestvuje ni na jedan način”, smatra DSS.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno