Naslovna > Oko nas > Balkan > Džaferi poslao pismo Ivanovu i otišao za Brisel

Džaferi poslao pismo Ivanovu i otišao za Brisel

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi u četvrtak je otputovao u Brisel u prvu posetu zvaničnicima EU otkako je u uzavreloj atmosferi političke krize, posle talasa nasilja, „overio“ funkciju spikera zakonodavnog doma u Skoplju.

Pred put on je uputio pismo predsedniku države Đorđu Ivanovu sa obaveštenjem o postojanju parlamentarne većine, da bi počeo da teče desetodnevni ustavni rok šefu države za dodelu mandata za sastav nove vlade – čelniku SDSM-a Zoranu Zaevu, koji predvodi novu makedonsko-albansku koaliciju.

Program posete Briselu predviđa razgovore sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Iz Demokratske unije integracija (DUI) Alija Ahmetija, (koja sa SDSM, pokretom Besa i Alijansom za Albance čine većinu od 67 poslanika u parlamentu sa 120 mandata) čiji je kadar Džaferi, ukazano je da poziv iz Brisela predstavlja još jedan signal podrške i ohrabrenja Ivanovu da dodeli mandat Zaveu za sastav nove vlade.

Zaev je još ranije predstavio program buduće vlade koji, kako se navodi, potvrđuje opredeljenje i garancije „jedinstva i integriteta Makedonije“. Time se kod građana, šefa države i međunarodne zajednice, dodaje se, otklanjaju nedoumice oko navodne mogućnosti rastakanja države na osnovama „tiranske platforme“ albanskih stranaka.

Ukoliko pak, Ivanov ne promeni stav, Džaferi je najavio mogućnost da posle isteka roka predviđenog Ustavom za dodelu mandata, iskoristi svoja ovlašćenja i inicirati izbor vlade u – parlamentu.

Pristalice VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog u Građanskoj inicijativi “Za zajedničku Makedoniju”, međutim, ne posustaju u svakodnevnim protestima protiv, kako ističu, nasilnog, nelegalnog, nelegitimnog i neustavnog izbora Džaferija. Upozorava se na opasnosti primene odredaba takozvane tiranske platforme. Rešenje „nude“ zahtevima za nove izbore…

VLADA „U OČEKIVANjU“

“Vrlo brzo, očekujem da uđemo u pregovore za formiranje nove vlade. Posle 11 godina vlasti SDSM je osvojila poverenje građana. Nova vlada će se zalagati za demokratiju, reforme, jedinstvenu i evropsku Makedoniju, što će građanima obezbediti kvalitetan život”, rekao je Zaev na seddnici GO SDSM-a, uz isticanje opredeljenja da će prioritet nove vlade biti vezan za interese građana i države.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentari



Podeljeno