Naslovna > Oko nas > Balkan > Džaferi: Vlada socijaldemokrata i Albanaca sledeće nedelje

Džaferi: Vlada socijaldemokrata i Albanaca sledeće nedelje

Predsedavajući makedonskog parlamenta Talat Džaferi najavio je za sledeću nedelju novu koalicionu vladu Makedonije koju će činiti socijaldemokrate i stranke albanske manjine.

On je to izjavio za AFP koji navodi da će time biti stavljena tačka na zastoj koji dugo traje u toj zemlji.

“Očekujem da dobijem za dan ili dva program kabineta i da onda sazovem sednicu parlamenta za narednu nedelju”, rekao je Džaferi u intervjuu toj agenciji.

AFP podseća da je makedonski predsednik Đorđe Ivanov u sredu dodelio Socijaldemokratskom savezu Makedonije (SDSM) mandat za sastavljanje vlade pošto su obezbedili podršku stranaka etničkih Albanaca nakon decembarskih izbora. Navodi se da je konzervativni predsednik odbijao da dodeli mandat SDSM, navodeći da će jedinstvo Makedonije biti podriveno zahtevima albanskih grupa.

Džaferi je u intervjuu kazao da će nova vlada morati da potraži široku parlamentarnu podršku za promene poput uspostavljanja albanskog kao zvaničnog jezika, što je bio ključni zahtev manjinskih stranaka.

“Nije dovoljno imati samo prostu većinu”, rekao je Džaferi, podsećajući da je za ustavne promene potrebna podrška dve trećina poslanika u parlamentu.

Džaferi je dodao da želi da vidi istragu povodom nasilja koje se u Sobranju desilo 27. aprila, kada su, kako navodi AFP, desničarski ekstremisti upali u parlament i napali nekoliko poslanika.

Predsedavajući makedonskog parlamenta traži “utvrđivanje političke odgovornosti” onih koji su učestvovali u tome.

Agencija navodi da se Džaferi, koji je etnički Albanac, nedavno suočio sa kritikama zbog postavljanja male albanske zastave na stolu u svojem kabinetu u parlamentu.

On je na to odgovorio da zastava predstavlja “nacionalni simbol svakog Albanca gde god da se nalazi”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno