Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Epl vredi 800 milijardi dolara

Epl vredi 800 milijardi dolara

NJUJORK – Kompanija Epl (Apple) postala prva američka firma čija je tržišna vrednost premašila 800 milijardi dolara, jer se investitori klade da će naredni model ajfona doprineti oporavku prodaje, javlja njujroška agencija “Blumberg”.

Akcije Epla su u utorak na zatvaranju Njujorške berze porasle za 1,0 odsto na 153,99 dolara, zahvaljujući čemu je tržišna kapitalizacija kompanije dostigla 803 milijarde dolara.

Vrednost deonica Epla je porasla za 33 odsto od početka godine zbog programa otkupa akcija koji je generalni direktor Tim Kuk povećao na ukupno 210 milijardi dolara prošle nedelje sa 175 milijardi dolara iz prošle godine.

Uspon Epla na poziciju najvrednije kompanije u svetu ukazuje na ekspanziju mobilne tehnologije i relativan pad naftne industrije u poslednjih nekoliko godina, ocenjuje njujorška agencija.

Tržišna vrednost američke naftne kompanije Ekson mobajl je dostigla vrhunac na jesen 2007. godine, kada su se cene nafte približile nivou od 100 dolara za barel.

U novembru iste godine, kineska kompanija Petro Čajna je nakratko postala prva kompanija u svetu čija je tržišna kapitalizacija premašila 1.000 milijardi dolara.

Epl će u ovoj godini predstaviti tri nova ajfona, što će se poklopiti sa 10-godišnjicom od izlaska prvog modela.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno