Naslovna > Oko nas > Balkan > Grabar Kitarović tražila da Plenković hitno izabere četiri nova ministra

Grabar Kitarović tražila da Plenković hitno izabere četiri nova ministra

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je zastupnike na razum i punu odgovornost u obavljanju dužnosti, a premijera Andreja Plenkovića da što pre, u razumnom roku, predloži imenovanje četiri nova ministra kako bi se, kako je rekla, otklonile sve nedoumice oko postojanja parlamentarne većine.

Grabar Kitarović je, nakon današnja dva kruga razgovora sa šefovima zastupničkih klubova i nezavisnim zastupnicima, ocenila da se znatna većina zastupnika izjasnila protiv raspisivanja novih vanrednih arlamentarnih izbora.

Svesna, kako je rekla, odgovornosti za stabilnost države želi da hrvatska javnost stekne objektivni uvid u stanje hrvatskog Sabora.

Grabar Kitarović je u obraćanju javnosti rekla da, iz razgovora sa zastupnicima, nije stekla utisak da postoji utavom propisan broj zastupnika koji je potreban za izglasavanje nepoverenja vladi.

Predsednica je apelovala na predsednika vlade Andreja Plenkovića da što pre u, kako je rekla, razumnom roku predloži imenovanje novih ministara, umesto četvorice Mostovih koji su podneli ostavku, kako bi se otklonile sve nedoumice oko parlamentarne većine.

Pozvala je sve političike čionoce, a posebno zastupnike na razum punu odgovornost u obavljanju svojih dužnosti jer su, upozorila je, narod i državljani Hrvatske izmučeni političkim sukobima i prepucavanjima.

“Hrvatskoj je potrebna stabilnost institucija kako bi se održala ekonomska stabilnost i razvoj zemlje”, rekla je predsednika podsetivši da u Hrvatskoj ima veliki broj blokiranih građana, da država ima, kako je ocenila, nepraveden zakon o izvršetljima, kao i veliki odliv mladih.

Hrvatskoj je, kazala je, hitno poterebna reforma obrazovanja i zaustavljanje odumiranja nacije.

Sukobi moraju da prestanu, poručila je i dodala da se njima samo izaziva nova nestabilnost.

Grabar Kitarović je rekla i da se do danas nije želela uključivati u događanja na političkoj sceni koja su prethodila glasanju o poverenju ministru finansija Zdravku Mariću, uključujući i razrešenje četiri ministra Mosta, kako ne bi uticala na rezultate glasanja.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno