Naslovna > Regioni > Republika Srpska > Građani “grcaju” u dugovima

Građani “grcaju” u dugovima

BANjALUKA – Prosečan dug po glavi stanovnika u Republici Srpskoj iznosi 4.500 KM, što je daleko iznad svih evropskih i svetskih proseka. Ekonomska situacija nikada nije bila gora, a dugovi u zdravstvu za poslednjih pet godina su se udesetostručili.

Ove i još niz drugih razloga naveli su u Partiji demokratskog progresa, nakon što su najavili inicijativu za hitnu smenu Vlade Republike Srpske. Predsednik PDP Branislav Borenović najavio je da će ova partija sa SDS i NDP uskoro u Narodnoj skupštini Republike Srpske podneti inicijativu za smenu vlade koja, kako tvrdi, nema odgovor ni na jedno ključno ekonomsko pitanje.

– Ponudićemo da i ostale stranke učestvuju u podnošenju inicijative za skupštinsko izglasavanje nepoverenja Vladi Srpske. Očekujem da ovo podrži i deo SNSD i vladajuće većine, jer su pojedinici izjavljivali da su nezadovoljni radom Vlade RS – dodao je Borenović.

On je naglasio da je neverovatno da je za pet godina 10 puta uvećan dug zdravstvenih ustanova za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i da sada iznosi 216 miliona KM, da je ukupan dug po glavi stanovnika u Republici Srpskoj 4.500 KM. Borenović je ponovio da je PDP protiv privatizacije Rudnika “Ljubije” i očekuje da je neće podržati ni Narodna skupština Republike Srpske.

Predsednik Ekonomskog saveta PDP Jelena Trivić navela je da bruto domaći proizvod u Republici Srpskoj po glavi stanovnika iznosi 7.800 KM, a u Federaciji BiH 8.425 KM. Ona je dodala da je ukupan dug Republike Srpske 5,5 milijardi KM, a učešće bruto domaćeg proizvoda u dugu 57,8 odsto, što dovoljno govori o ekonomskoj situaciji.

Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su “Inicijative PDP u Narodnoj skupštini pucanj u prazno” i da će odluke o vladi u ovakvom ili, eventualno, nekom drugačijem sastavu, opet biti u rukama postojeće vladajuće koalicije, a ne raštimanog opozicionog bloka”.

Cvijanovićeva je za RTRS rekla da PDP nastoji da prebaci pažnju sa nivoa BiH na Republiku Srpsku.

– Oni nastoje da zataškaju to da je Bakir Izetbegović ostao bez polovine svog kluba i da u parlamentu koristi ruke Saveza za promene. Izdajnička politika koju gore sprovode partije iz Saveza za promene ostaće zabeležena kao najcrnji period za građane Republike Srpske, tokom kojeg su blokirali novac građanima Srpske i bili u funkciji politike SDA, koja ima za cilj razvlašćivanje RS – istakla je Cvijanovićeva.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno