Naslovna > Oko nas > Balkan > Gruevski: Ulazak Džaferija u kabinet je kršenje ustava i prava

Gruevski: Ulazak Džaferija u kabinet je kršenje ustava i prava

Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, koji je jutros preuzeo dužnost, po ulasku u svoj kabinet uneo je i zastavu Albanije, što je u delu makedonskih medija protumačeno da je time jasno pokazao svoje namere.

Sudeći prema objavljenim fotografijama, Džaferi je u svoj kabinet uneo dve zastavice Albanije – jedna se nalazi na njegovom stolu, a druga pored slike velikana makedonskog slikarstva Nikole Martinoskog.

Talat Džaferi dobio je ključeve od kabineta predsednika parlamenta, a prvi sagovornik na toj poziciji mu je bio šef Delegacije EU u Skoplju Samuel Žbogar, javili su makedonski mediji.

Kako je prenela Nova tv, Džaferi je prethodno položio zakletvu i na taj način praktično preuzo dužnost predsednika parlamenta od svog prethodnika Trajka Veljanoskog.

Za sada nema informacija o čemu su Džaferi i Žbogar razgovarali.

Ulazak predsedničke kancelarije Džaferi je protumačen kao povlačenje VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, javio je portal MKD.

Pozivajući se na nezvanične informacije, mediji prenose da je bivši predsednik parlamenta Trajko Veljanoski je u utorak ispraznio kabinet, a da se danas očekuje da odluka o izboru Džaferija bude objavljena u Službenom glasniku.

Očekuje se, kako se navodi, da nakon toga Džaferi predsednika Đorđa Ivanova obavesti o postojanju parlamentarne većine, nakon čega bi on trebalo da dodeli mandat za formiranje nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

STOILjKOVIĆ: ZAEV NARUŠAVA ODNOSE SRBIJE I MAKEDONIJE

Poslanik Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPS) u Sobranju, Ivan Stoiljković, ocenio je danas da izjava lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva predstavlja “ozbiljno narušavanje” odnosa između Srbije i Makedonije.

Zaev je ranije rekao da su Srbi i Makedonici bratski narodi, ali da je u Srbiji na vlasti “nacionalističko rukovodstvo” Aleksandra Vučića.

“Reakcija srpskog državnog vrha je ozbiljna”, rekao je Stoiljković za TV Nova i ocenio da je reagovanje srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića u rangu demarša.

“Srpska država morala je da reaguje, jer se rečnik srpske države u poslednje vreme upadljivo trudio da prema makedonskoj državi šalje poruke uzdržanost u odnosu na njihove unutrašnje probleme”, naglasio je srpski poslanik u Sobranju, prenose Vesti.mk.

“Sa tog aspekta, ja ovakvu izjavu (Zaeva) procenjujem kao nepromišljenu izjavu, kao jedno ozbiljno narušavanje odnosa između Srbije i Makedonije i za narušavanje odnosa od mikro od najvišeg nivoa”, rekao je Stoiljković.

 

GRUEVSKI: ULAZAK DžAFERIJA U KABINET JE KRŠENjE USTAVA I PRAVA

Ulazak Talata Džaferija u kabinet predsednika skupštine je kršenje ustava, prava i procedura, napisao je danas lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski na svom Fejsbuk profilu.
Ukoliko se vlast većine u demokratiji ne zasniva na vladavini prava, onda takvo društvo predstavlja diktaturu, ocenjuje Gruevski.
“Nijedna demokratska vlada u svetu ne može biti izabrana kršenjem principa vladavine prava. Takvi prekršaji su počeci diktature”, napisao je Gruevski, prenosi MIA.

DANEV: IZBOR DžAFERIJA NEZAKONIT, VMRO MOŽDA NEĆE U PARLAMENT

Član stranke VMRO-DPMNE Dragan Danev rekao je da ta partija izbor Talata Džaferija za predsednika parlamenta smatra nezakonitim.
“27. aprila došlo je do nezakonitog pokušaja da se izabere novi predsednik skupštine. VMRO-DPMNE će koristiti svaki demokratski način da zaštiti najviše državne i nacionalne interese”, rekao je danas Danev na konferenciji za štampu na kojoj je upozorio organe reda da ne plaše ljude koji su mirno protestvovali prošle nedelje.
On nije razjasnio da li će predstavinici stranke VMRO-DPMNE prisustvovati sednicama parlamenta, prenosi MIA.
GRAĐANI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA TRAŽE OSTAVKE POSLANIKA VMRO

Po stupanju na funkciju Talata Džaferija, novoizabranog predsednika Sobranja iz reda albanske DUI, na društvenim mrežama je pokrenuta lavina komentara nezadvoljnih građana koji od VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, traže da poslanici te stranke podnesu ostavke i optužuju ih za izdaju.

Džaferi, koji je za predsednika Sobranja izabran 27. aprila, na sednici koju VMRO-DPMNE smatra nelegalnom i neligitimnom, ušao je jutros u svoj kabinet, a prvi njegov susret je bio sa šefom Delegacije EU u Skoplju Samuelom Žbogarom.

Inače, Džaferi je sa preuzimanjem funkcije predsednika parlamenta u svoj kabinet uneo i dve zastavice Republike Albanije, što je u delu makedonskih medija protumačeno da je on na taj način jasno ispoljio svoje namere, iako je koliko juče tvrdio da će biti predsednik svih građana Makedonije.

Kako je preneo skopski portal Fokus, građani u svojim komentarima na društvenim mrežama optužuju poslanike VMRO-DPMNE za izdaju.

U Skoplju i drugim gradovima je mirno mada tenzije ne popuštaju jer se još nisu stekli svi uslovi i za formiranje nove vlade. Čeka se, naime, da predsednik Đorđe Ivanov mandat za sastav nove vlade dodeli lideru SDSM Zoranu Zaevu.

U međuvremenu, Građanska inicijativa “Za jedinstvenu Makedoniju” za danas je najavila novi protest ispred zgrade vlade. Ta inicijativa takođe ne priznaje izbor Džaferija i traži raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

VMRO-DPMNE OSUDIO PRITISAK NA GRAĐANE

VMRO-DPMNE snažno je danas osudio pritisak koji se vrši na građane koji su mirno protestovali u vreme kada je grupa demonstranata pravila nerede u Sobranju.

Dobijamo izveštaje da se na nedužne građane vrši veliki pritisak od strane pojedinih institucija, a jedina njihova graška je bila ta što su se pojavili da brane svoju zemlju i svoje nacionalne interese i što se protive sprovođenju Tiranske platforme, saopštila je VMRO-DPMNE, prenela je MIA.

“Neprihvatljivo je da policija privodi ljude koji nisu počinili nikakvo krivično delo i krivično ih goni zbog onog što nazivaju verbalnim deliktom”, stoji u saopštenju, u kome se navodi da je veliki broj ljudi priveden bez dokaza.

Makedonska policija je privela danas još tri lica koja su učestvovala u nasilju u Sobranju prošlog četvrtka.

Do sada je zbog nasilja u Sobranju privedeno ukupno 12 osoba, od kojih je za šest izrečena mera pritvora od osam dana, a jednoj osobi je izrečen kućni pritvor, prenela je MIA.

Oko 20 osoba je indentifikovano iz grupe koja je ušla i učestvovala u nasilnom napadu u zgradi makedonskog parlamenta.

U SKOPLjU ODRŽAN 66. PROTEST “ZA JEDINSTVENU MAKEDONIJU”

Građanska inicijativa “Za jedinstvenu Makedonija”, i pored lošeg vremena i kiše, danas je u Skoplju održala 66. protest, na kome je istaknuto da je izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja nelegalan i osuđeno je mešanje stranih država u unutrašnja pitanja Makedonije.

Jedan od organizatira protesta Bogdan Ilievski poručio je da je ovo što se dešava “jedan vid okupacije” i da će doći dan kada će glas naroda pobediti.

Pobediće glas za jedinstvenu Makedoniju, glas za mir, razum, dostojanstvo. Ali za tu pobedu moramo da se borimo, a u toj borbi najsnažnije oružje smo svi mi, kazao je okupljenima Ilievski, preneli su makedonski mediji.

Ilievski je poručio predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovi da nisu ispunjeni uslovu da poveri mandat za sastav vlade.

Nema garancija da će Makedinija biti suverena, predsednik Sobranja izabran je nelegalno, rekao je on.

Ilievski je dao podšku Ivanovu, ističući da je on “poslednji bedem i poslednji čuvar Ustava Makedonije”.

 

Inače, ova građanska inicijativa organizuje proteste protiv mogućosti da SDSM formira vladu sa albanskim partijama i tzv. tiranske platforme.
Oni traže nove vanredne parlamentarne izbore.

LONDON POZIVA NA MIRAN PRENOS VLASTI

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova čestitalo je Talatu Džaferiju na izboru za novog predsednika Sobranja i pozvalo na miran prenos vlasti novoj većini predvođenoj SDSM-om Zorana Zaeva.

“Pozivamo sve pojedince, institucije i stranke da omoguće neometan i nenasilan prenos vlasti sa prethodne vladajuće partije na novu koalicionu većinu izabranu u decembru 2016. godine”, kaže se u saopštenju Forin ofisa, prenosi MIA.

Što pre vlada bude formirana, to će pre moći da pređe na primenu hitnih reformi za dobrobit makedonskih građana, dodaje se u saopštenju.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno