Naslovna > Izbor Urednika > Haradinaj: Brišite Kosovo iz Ustava ili uzimamo trećinu teritorije Srbije

Haradinaj: Brišite Kosovo iz Ustava ili uzimamo trećinu teritorije Srbije

PRIŠTINA, BEOGRAD – Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo preti Srbiji i poručuje da, ako postane premijer, a Srbija do tada ne izbriše Kosovo iz svog ustava, on će trećinu teritorije Srbije prisvojiti Kosovu, počevši, kako je rekao, od Niša.

Na Kosovu su raspisani vanredni parlamentarni izbori, koji će biti održani 11. juna, a Haradinaj smatra da je vreme, kako kaže, da neko poništi agendu Srbije kojom se ruga Kosovu.

Tvrdi da je i sam bio žrtva ove agende, jer je više od tri meseca bio u pritvoru francuskih vlasti.

On je u emisiji “Rrokum Rroll” na TV Rrokum, rekao da bi “trebalo kazati Evropskoj uniji (EU), a posebno SAD-u, da Albanci nisu narod sa kojim neko može da se poigrava i da nam se ruga.

“Na ovu temu Evropa ne radi ništa. Zahvalan sam Berlinu, koji je imao jasan stav u vezi mog slučaja, ali kada je u pitanju Brisel, ovo nije fer, jer se na Balkanu EU vidi kao strana koja ne može uveriti stranke da donesu teške odluke. Trebalo bi da reaguje Amerika i da Srbiji pokaže njeno mesto”, naveo je Haradinaj, koji je bivši predsednik kosovske vlade.

Srbija, smatra on, treba da izbriše Kosovo iz preambule njenog Ustava.

“Ako Evropa i Amerika ne odrade ovaj posao, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da uvedemo reciprocitet, dok oni drže Kosovo u svojem Ustavu, onda je red na nas da i 1/3 njihove teritorije uvrstimo u našu teritoriju”, rekao je Haradinaj i dodao:

“Neće više da se s nama poigrava loš komšija”, preneo je portal Kos-net.

Nikolić o Haradinaju: Besni pas mora biti kažnjen

Haradinaja su oslobodili u Francuskoj i sada misli da nikada neće biti kažnjen ako počini zločin nad Srbinom, rekao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić, upozorivši da je Srbija spremna da odbrani svakoga.

Komentarišući najnovije pretnje predsednika opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Nikolić kaže da može svako da želi šta hoće:

“Oslobodili su ga u Francuskoj i sada misli da nikada neće biti kažnjen ako počini zločin nad Srbinom. Sve dok u državama EU ne speru greh načinjen priznavanjem tzv. nezavisnosti, on neće biti dostupan pravdi. Nekažnjeno se u nekim državama ponovo raspiruje mržnja prema srpstvu. A, dok ne prođu izbori za privremene institucije u Prištini, naslušaćemo se svega.”

On je uporedio Haradinaja sa besnim psom koji je osetio ukus ljudskog mesa i mora da bude kažnjen.

“Mi smo spremni da odbranimo svakoga, i sve što nam je Ustavom povereno na čuvanje”, naglašava Nikolić

Đurić: Srbija se ne plaši pretnji begunaca od pravde

Srbija nikome ne preti, niti se plaši pretnji begunaca od pravde, ističe se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, povodom izjave Ramuša Haradinaja.

“Ova provokativna najava Ramuša Haradinaja je samo još jedna potvrda koliko je puštanje osumnjičenih za najteže zločine na slobodu pretnja za mir i stabilnost u regionu”, navodi se u izjavi.

“Na Kosovu i Metohiji je počela predizborna kampanja i verujem da će se albanski političari utrkivati u ratobornosti, jer separatisti i presvučeni teroristi nemaju biračima ništa drugo da ponude”, istakao je Đurić.

On je dodao da je separatizam albanskom narodu na Kosovu i Metohiji doneo samo siromaštvo i odlazak u ekonomsku emigraciju kao jedinu šansu za preživljavanje.

“Separatizam je dobro doneo jedino vođama separatista, koji su se preko noći od lažnih marksista i sledbenika Envera Hodže preobrazili u milionere i milijardere, a sada te milione i milijarde stečene na krvi Srba i Albanaca na izborima treba braniti mržnjom i ludošću”, napomenuo je Đurić.

Vulin: EU da zaštiti Balkan i sebe od “Velike Albanije”

–Srbija ume da se zaštiti od terorista, ali je pitanje da li to ume i EU kada prećutkuje pozive na rat, pitao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin povodom pretnji Ramuša Haradinaja.

“Kao i svaki nekažnjeni zločinac Haradinaj misli da treba da ponavlja zločine. U Prištini se političar ceni prema tome koliko mržnje pokazuje prema Srbiji i Srbima”, naglasio je on.

Vulin je u izjavi Tanjugu kazao da pretnje Haradinaja ratom, etničkim čišćenjem i istrebljenjem Srba nisu nepoznate, ali ostaje nepoznato zašto to EU dopušta i toleriše.

“Mi ćemo svoj narod i državu zaštiti, a na EU ostaje da zaštiti Balkan ali i sebe od “velike Albanije” i rata koji priziva Haradinaj”, poručio je Vulin.

Stefanović: Haradinaj Niš može da vidi samo iz zatvora

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović poručio je danas da Ramuš Haradinaj Niš može da vidi samo iz niškog okružnog zatvora i to – iznutra.

“To je jedino što može od Niša da vidi, izdržavajući dugogodišnju kaznu zbog zločina nad srpskim narodom”, rekao je Stefanović.

On je za Tanjug rekao da je posle današnje izjave Haradinaja potpuno jasno da je ono što on govori stav kosovskih Albanaca, da te izjave imaju funkciju i da su potpuno bile lažne sve one izjave koje su trebalo da ubede građane Srbije da on govori kao političar, da ne predstavlja stavove kosovskih Albanaca, da nema nikakvu javnu funkciju.

“Nedavno se na teritoriji opštine Orahovac odigrao sastanak, sastali su se Haradinaj i Hašim Tači, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj koji su razgovarali o problemima koje imaju, nadležnostima različitih institucijama koje treba da se formiraju poput suda za zločine nad Srbima koje su počinili kosovski Albanci, ali i sve aktivnosti koje treba da budu usmerene ka izjavama i konkretnim radnjama za stvaranje takozvane Velike Albanije” dodao je Stefanović.

On je naznačio da je očigledno to provokacija koja kontinuirano traje, koju guraju kosovski Albanci.

“Oni su ti koji prvi na veoma ozbiljan način izazivaju i provociraju, nažalost bez jasne reakcije i osude međunarodne zajednice pre svega EU” upozorio je Stefanović.

Prema njegovim rečima jasno je da je ova izjava trebalo da učini Srbiju nervoznom, i da Srbija posle takve izjave načini neki ishitreni potez.

“Cenimo da je reč o jedno vrlo ozbiljnoj izjavi koja bi trebalo na ozbiljan način da zabrine i sve one u EU koji razmišljaju o stabilnosti u ovom prostoru” poručio je Stefanović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno