Naslovna > Oko nas > Balkan > Haradinaj postavlja granicu?

Haradinaj postavlja granicu?

Ukoliko Ramuš Haradinaj pobedi na kosovskim izborima i preuzme funkciju prištinskog premijera, pitanje demarkacije sa Crnom Gorom (koja je uslov za viznu liberalizaciju) počeće da se rešava “od nule”. Ovo je utorak saopštio Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, dodajući da je trenutna verzija za njega neprihvatljiva! A to znači da bečki sporazum iz avgusta 2015. godine, koji su parafirali tadašnji predsednici vlada Igor Lukšić i Hašim Tači, u slučaju pobede Haradinajeve opcije za kosovsku stranu neće biti validan.

Crta koju su oni povukli (administrativna granica dužine 79 km) za tamošnju opoziciju je neprihvatljiva jer je, kako tvrde, Kosovo ostalo kratko za 8.229 hektara. Uz to, po njihovim “merenjima” Crna Gora je “ušla” 40 kilometara na teritoriju KiM, što se mora korigovati.

Državni organi Crne Gore su još ranije istakli da je za njih bečki dogovor “završena priča”, a da će imati strpljenja da se politička situacija kod komšija sredi. S druge strane, crnogorska opozicija ne krije ogorčenje zbog, kako kažu pasivnog odnosa vlasti u Podgorici prema ovom pitanju, koje koliko već sutra može postati problem.

Nebojša Medojević, jedan od lidera DF, pozvao je vladu Duška Markovića da povuče priznanje kvazidržave Kosovo i na taj način zaštiti minimum nacionalnih interesa i dignitet Crne Gore.

– Projekat “velike Albanije” usmeren je i na deo teritorije Crne Gore. Pošto Kosovo ne priznaje suverenost i teritorijalni integritet naše države, Vlada Crne Gore morala bi da povuče svog ambasadora u Prištini, a ambasadora Kosova u Podgorici proglasi personom non grata – kaže Medojević. – Imajući u vidu da je ova Vlada Crne Gore marionetska, anticrnogorska i izdajnička, ona mora da prihvati ovakva poniženja i da, kao nikad u istoriji obruka državu Crnu Goru.

On je u ime Pokreta za promjene, kao državotvorne crnogorske stranke, pozvao sve suvereniste i Crnogorce da stanu uz Demokratski front i “zaustave ponižavanje i izdaju Crne Gore”.

– Suverenost Crne Gore i njen teritorijalni integritet su, vrednost koja ne može biti predmet dnevno-političke trgovine i ustupaka ucenjenog korumpiranog režima Đukanovića. Vreme je da Crna Gora stane u zaštitu svojih vitalnih nacionalnih interesa i da pošalje jasnu i snažnu poruku velikoalbanskim ekstremistima da dobro vode računa o svojim ambicijama, jer Crnogorci se mogu svađati između sebe, ali ako bude ugrožen teritorijalni integritet, svi ćemo biti zajedno na braniku otadžbine – poručio je Medojević.

 

Ambasada SAD na Kosovu je još ranije saopštila svoj stav o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i ocenila da je ona urađena u skladu sa Ustavom iz 1974. godine.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno