Naslovna > Izbor Urednika > Haradinaj: Srbija nije partner, već neprijatelj

Haradinaj: Srbija nije partner, već neprijatelj

PRIŠTINA – Kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj, kojeg Srbija potražuje zbog teških radnih zločina, izjavio je danas da je “Srbija neprijatelj Kosova” i da, ako Beograd “ne prizna Kosovo, ni “Kosovo neće priznati Srbiju”.

Kako je preneo prištinski portal Lajmi, Haradinaj je novinarsko pitanje:”Da li Srbiju vidi kao partnera”, ocenio smešnim i čak uvredljivim.

“Uvreda je pitati budućeg premijera, odnosno nominovanog za premijera, da li mu je Srbija partner. Srbija mi nije partner. Ja imam Albaniju… Imam one koji me vole. Imam za partnera Hrvatsku, Austriju, Nemačku”, rekao je samouvereno Haradinaj.

Na pitanje ovinara RTK da li Srbiju vidi kao partnera u “konsolidaciji države Kosovo”, Haradinaj je, kako prenosi portal Ekspreš, rekao:

“Srbija je neprijatelj”.

Haradinaj je kazao i da, ako Srbija ne prizna Kosovo, “ni Kosovo neće priznati Srbiju”.

Za sebe kaže da je “veći bog od (izabranog predsednika Srbije Aleksandra) Vučića”.

Pohvalio se i da je lično “učestvovao u stvaranju države Kosovo”, preneo je Lajmi.

Inače, vanredni parlamentarni izbori na Kosovu zakazani su za 11. jun, a zvanično izborna kampanja počinje sutra.

Haradinaj, osokoljen puštanjem iz francuskog pritvora gde je proveo nekoliko meseci nakon hapšenja po Interpolovoj poternici Srbije, koja ga sumnjiči za teške ratne zločine tokom sukoba na Kosovu, kandidovan je za premijera ispred koalicje koju čine njegova Alijansa za budućnost Kosova, Demokratsija partija Hašima Tačija i Inicijativa za Kosovo.

Vulin: Haradinaj veruje da će ponoviti zločin bez kazne

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je danas, reagujući na izjavu Ramuša Haradinaja da je “Srbija neprijatelj Kosova”, da nekažnjeni zločinac Haradinaj vređa Srbiju jer veruje da će ponoviti zločin, a da neće biti kažnjen.

Vulin, koji je i predsednik Pokreta socijalista, ističe da je vreme da EU i UNMIK kažu da će Haradinaj biti zaustavljen u pokušajima da izazove krvoproliće na KiM.

“Vreme je da bude zaustavljen i zbog Srba i zbog Albanaca. Ako EU i UNMIK neće da ga zaustave, neko sigurno hoće”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Vulin navodi i da je Haradinaj zločinac koji je ubijao decu, žene, pljačkao i silovao.

“Samo ludak bi poredio Haradinaja sa Vučićem, a Haradinaj je lud od prolivene krvi”, rekao je Vulin.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno