Naslovna > Srbija Danas > Politika > Haradinaj, Veselji i Ljimaj u koaliciji, a Srbi u pet lista?

Haradinaj, Veselji i Ljimaj u koaliciji, a Srbi u pet lista?

PRIŠTINA/BEOGRAD – Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, potpisale su predizborni koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na prevremenim parlamentarnim izborima, saopštila je Miradije Mavrići iz Centralne izborne komisije Kosova.

Kako je preneo RSE, u toj koaliciji je još 10 manjih partija.

Ove partije koje vode Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj, sporazum su postigle nekoliko minuta pre ponoći kada je istekao rok za predaju predizbornih koalicionih sporazuma.

Vest o koaliciji doskora ozbiljno zavađenih bivših komandanata OVK na Fejsbuku je objavio zvaničnik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiju, koji je napisao “Novi početak – DPK, ABK i NISMA”, navodi RTS.

Iz Haradinajeve partije, koja je do sada bila u opoziciji, ranije su rekli da imaju “crvene linije” kada je u pitanju koalicija sa dosadašnjim vladajućim partijama.

Pokret Samoopredeljenje na izbore izlazi samostalno.U utorak uveče, predizborni sporazum potpisali su Demokratski savez Kosova Ise Mustafe sa Alijansom za novo Kosovo Bedžeta Pacolija. Nešto ranije koaliciji su se pridružili i aktuelna gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari Ljilja i nezavisni poslanik Iljir Deda.

Sputnjik: Haradinaj trlja ruke

S druge strane Sputnjik nezvanično saznaje da će na izborima na Kosovu i Metohiji učestvovati čak pet srpskih stranaka ili grupacija.

Nikad kraći rok, nikad više para i nikad veće (ne)sloge među Srbima. Ovo bi, ukratko, bile karakteristike kampanje za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu koji su zakazani za 11. jun, piše Sputnjik.

Rok za predaju lista i pojedinaca za učešće na izborima ističe u petak, 19. maja, a svi koji su nameravali da učestvuju na ovim izborima imali su manje od deset dana da prikupe 1.000 potpisa i 2.000 evra za depozit.

S druge strane, ni para za one koji budu učestvovali na izborima nikad neće biti više. Iz budžeta Kosova za potrebe kampanje svi učesnici dobiće gotovo po milion evra za kampanju, tačnije — 942.573 evra! To je do sada najveća suma koja je izdvojena za izbore na Kosovu. U odnosu na 2014. godinu povećao se ne samo depozit koji je tada iznosio 500 evra i broj potrebnih potpisa koji je bio 500, već na ovim izborima neće moći da glasa niko ko nema kosovska dokumenta.

Prema podacima Centralne izborne Komisije zasad su sigurne dve srpske liste: Partija kosovskih Srba (PKS) koju je registrovao Aleksandar Jablanović i partija „Građanska inicijativa Srpska lista” (GISL), koju predvodi Slavko Simić. Nezvanično, Sputnjiku je rečeno da je u igri još pet do šest srpskih stranaka i grupacija koje bi mogle da se pojave kao predstavnici Srba na ovim izborima.

SNF Momčila Trajkovića moli predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da bude pokrovitelj okruglog stola

Upravo zbog ovako velikog nejedinstva, članovi Srpskog nacionalnog foruma na čelu sa Momčilom Trajkovićem (SNF) zamolili su predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da bude pokrovitelj okruglog stola na temu „Srbi na predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima — sloga ili razdor”, ističući da će na predstojećim izborima srpski korpus biti u poziciji da se opredeljuje između tri ili četiri liste.

„SNF smatra da bi jedna zajednička debata svih relevantnih političkih subjekata, a naročito stranaka i koalicija koje se pripremaju za predstojeće izbore, bila neophodna kako bi se predupredile eventualne tenzije, razdori, i srpski korpus pripremio da iz predstojećih izbora izvuče najviše što može”, navodi se u ovom saopštenju.

SNF je jedan od pokreta koji će pokušati da ispuni uslove za učešće na ovim izborima, a tu je i Srpska liberalna stranka Nenada Rašića, kao i samostalni kandidat iz Mitrovice Dejan Nedeljković, piše Sputnjik.

Drecun: Srbi ne smeju da postanu moneta za potkusurivanje

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je na predstojećim izborima na Kosovu neophodno srpsko jedinstvo i jedinstvo sa vladom u Beogradu, te da Srbi ne smeju da postanu moneta za potkusurivanje.

“Pretpostavlja se da će Srbi izaći bar sa četiri liste. Beograd insistira da Srbi budu jedinstveni. Ako razjedine Srbe onda će im umanjiti politički uticaj na svim nivoima i otvoriće put za izglasavanja zakona koji su direktno štetni za Srbe i mogu da utiču na nestajanje srpskog narod”, naglasio je Drecun.

On je , gostujući na RTS, istakao da ukoliko bude više srpskih lista da je neophodno da pojedini srpski predstavnici ne postanu moneta za potkusirivanje.

milovan drecun

Nakon izlaganja pojedinih ambasadora zapadnih zemalja na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da problem Kosova treba da se izmesti iz UN u Brisel a Unmik ugasi, Drecun kaže da je sada postalo jasno ponašanje Albanaca u regionu, od velikoalbanske retorike do pretnji Haradinaja.

“To upućuje da ćemo sada imati snažnu kampanju da Kosovo postane članica Uneska. Za to moramo da se pripremimo.Ovo je potpuno rasvetlilo neke stvari koje se dešavaju u poslednje vreme”, rekao je on.

Komentarišući koaliciju Ramuša Haradinaja i Veselji Ljimaja na predstojećim izborima, predsednik Odbora za KiM je rekao da je više puta ukazivao da je moguć takav razvoj događaja.

“Plan je da Veselji bude premijer, Haradinaj predsednik parlamenta ili prvi potpredsednik vlade i kada se oni rasporede na važnim funkcijama pozicija specijalnog suda za terorističku OVK u Prištini će biti delikatna”, naglasio je Drecun.

On očekuje da će u kampanji biti pojačana agresivna retorika, da će im biti cilj da razjedine Srbe i da tako proguraju najvažnije zakone, poput zakona o vojsci.

“Ako bude organizovanih političkih skupova, tako zapaljiva retorika vrlo lako masu može usmeriti na Srbe”, zaključio je Drecun.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno