Naslovna > Oko nas > Balkan > Hrvatska industrijska proizvodnja iznenada pala

Hrvatska industrijska proizvodnja iznenada pala

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj neočekivano je pala u aprilu za 0,6 odsto međugodišnje prema kalendarski prilagođenim podacima, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

Kako prenosi agencija Hina, ovo je prvi pad hrvatske industrijske proizvodnje nakon više od dve godine, koji bi mogao da bude posledica krize u Agrokoru.

U aprilu je najviše pala proizvodnja energije, za 4,3 posto na godišnjem nivou.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula je za 3,2 odsto, što je već četvrti mesec zaredom da produkcija u toj kategoriji pada.

“Pad u ovoj kategoriji proizvoda primetan je od početka godine, a ne isključujemo mogućnost povezanosti sa situacijom u koncernu Agrokor i povezanim preduzećima. Udeo ove kategorije proizvoda u ukupnoj strukturi industrijske proizvodnje blago je viši od 29 odsto”, navode za Hinu analitičari Rajfajzen banke Austrija.

S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 4,2 procenta, a sledi je proizvodnja kapitalnih proizvoda s rastom za 3,6 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda ojačala 0,2 odsto međugodišnje.

Na mesečnom niovou, industrijska proizvodnja u aprilu je oslabila za 1,9 odsto.

U prva četiri meseca ove godine Hrvatska industrija, ipak, beleži rast od 1,3 porocenta u odnosu na isti period prošle godine, dodaje se u informaciji.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno