Naslovna > Oko nas > Balkan > Hrvatska: Plenković čisti HDZ

Hrvatska: Plenković čisti HDZ

Hrvatski premijer Andrej Plenković je po prekidu koalicije sa Mostom krenuo u obračun i sa stranačkom desnicom, isključivši iz HDZ kontroverznog bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Upravo se Hasanbegović grčevito protivio saradnji sadašnje vlade i SDSS-a, najavljujući da će glasati protiv ako Milorad Pupovac bude igrao neku ozbiljniju ulogu u preslaganju sadašnje vlade.

Hasanbegović je postao poznat javnosti nakon što su objavljene njegove fotografije sa ustaškom kapom na glavi, a kao ministar kulture u više je navrata izjavljivao da je antifašizam floskula. Kada je Plenković preuzeo stranku oćutao je na postavljanje sporne table sa natpisom “Za dom spremni” u Jasenovcu, ali je stao na HDZ-ovu stranu u poslednjim dramatičnim događajima u parlamentu.

Kap koja je prelila čašu bila je Hasanbegovićevo svrstavanje u ekipu Brune Esih koja se odvojila od HDZ-a i kandidat je za gradonačelnicu Zagreba na skorim lokalnim izborima. Istovremeno, HDZ ima svog kandidata za gradonačelnika, pa je ocenjeno da je tim pretrčavanjem Hasanbegović sam sebe isključio.

Kanonadu optužbi danas je Hasanbegović sasuo na Plenkovića rekavši da je zbog “Agrokora” premijer politički život u Hrvatskoj pretvorio u moralnu kaljugu.

Od Hasanbegovićevog javnog istupa do izbacivanja prošlo je svega nekoliko časova, čime je Plenković ponovo dokazao da su mu nepravedno stavljali pod nos da je “neodlučan briselski ćata”. U samo nekoliko dana izbacio je prvo iz vlade trojicu Mostovih ministara, smenio šefa parlamenta iz redova Mosta, a sada se obračunao i sa stranačkom desnicom koja ga od pada Tomislava Karamarka nije volela.

Glavni sekretar HDZ-a Milijan Brkić oštro je napao Milorada Pupovca, zamerajući mu izjavu koju je dao za RTS i najavio rekonstrukciju vlade.

– Neće on da određuje sastav hrvatske vlade. U ovoj zemlji odlučuju Hrvati i Hrvatice, ovo je naša zemlja, a ne tuđa. Zamislite da ja odavde Vučiću određujem ministre – izjavio je Brkić.

Švajcarski”Noje cirhen cajtung” je u tekstu o najnovijim zbivanjima u Hrvatskoj i glasanju u Saboru proglasio vladu Andreja Plenkovića “klinički mrtvom”. Jedan jedini glas je hrvatsku vladu spasao od propasti, piše ovaj švajcarski dnevnik u tekstu pod naslovom “Klinički mrtva vlada”.

 
Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno