Naslovna > Oko nas > Balkan > Hrvatski vrh na misi Stepincu; Biskup: On je pobedio zlo

Hrvatski vrh na misi Stepincu; Biskup: On je pobedio zlo

Hrvatski biskup iz Austrije Egidije Živković izjavio je danas na misi u čast Alojzija Stepinca u Zagrebačkoj katedrali, kojoj je prisustvovao hrvatski državni vrh, uključujući predsednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, da je “Stepinac simbol istine i borac protiv laži”.

Ovaj hrvatski kardinal iz Drugog svetskog rata podržavao je ustaški režim, a papa Franja treba da odluči o predlogu hrvatske katoličke crkve da ga Vatikan proglasi svecem.

“Nameravali su da sakriju istinu o Stepincu i to još i danas bez osećaja sramote pokušavaju, ali je Stepinac simbol istine i borac protiv laži, pobedio je sve lažne osude, dobro je pobedilo zlo. Zato hodajmo i mi u istini kao Stepinac i držimo se njegovog gesla – ”U ljubavi prema svojoj domovini i narodu ne dam da me niko nadvisi””, rekao je biskup Živković, prenosi Hina.

On se nalazi na čelu Železanske biskupije u Železnom (Ajzenštat) u Gradišću u Austriji gde je od oko 240.000 vernika oko 50.000 Hrvata. Pre početka mise zagrebački kardinal Josip Bozanić poželeo je dobrodošlicu hrvatskim hodočasnicima iz Austrije.

Kako se navodi , on je sa biskupom Egidijem Živkovićem razmenio “prigodne darove”, odnosno Živković je na dar primio kip Alojzija Stepinca, a Bozanić putir.

Hina navodi da su među brojnim vernicima na misi bili i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, vicepremijer i ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković danas je glasao je na lokalnim izborima na biračkom mestu na koje poveo i sina, nakon čega je otišao u Zagrebačku katedralu na misu u čast Alojzija Stepinca.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno