Naslovna > Oko nas > Balkan > HSS poželjan partner HDZ-a, nepoželjni Srbi i narodnjaci?

HSS poželjan partner HDZ-a, nepoželjni Srbi i narodnjaci?

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da vodi pregovore o koalicionom partnerstvu sa opozicionom Hrvatskom seljačkom strankom (HSS), a sudeći prema izjavama pojedinih članova stranke jedino nepoželjni su zastupnici SDSS-a i HNS-a u budućoj rekonstruisanoj vladi, prenose hrvatski mediji.

Plenković je, kako navode, “karte otvorio” na sednici stranačkog Predsedništva rekavši da je, uprkos rezolutnim stavovima lidera Kreše Beljaka da je HSS opozicija, ta stranka i dalje najpoželjniji partner HDZ-a u formiranju nove parlamentarne većine nakon lokalnih izbora.

Do izbacivanja bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića iz HDZ-a Plenković je prvo poluvreme političke krize završio sa 76 zastupnika na svojoj strani.

Iako je bez Hasanbegovića na 75, on za podršku HDZ-u nije izgubljen, ali neće pristati na vladu s HNS-om, IDS-om ili SDSS-om.

Pozivajući se na izvore iz vrha vladajuće stranke, zagrebački ”Večernji list” piše da će Plenković praktično vrbovati “seljaka po seljaka”, kojih ima četiri u Saboru.

On je na sednici Predsedništva HDZ u ponedeljak rekao da je već razgovarao sa Beljakom, i da će nastaviti te razgovore ne sa šefom HSS već i sa svakim zastupnikom te stranke pojedinačno.

Iz toga se, primećuje ”Večernji”, može zaključiti da bi HDZ mogao vrbovati “seljaka po seljaka”, ako ne može sve u paketu.

Iako je Plenković “imenom i prezimenom” kao partnera istakao jedino HSS, kao HDZ-ovu sestrinsku stranku, izvori lista tvrde da on nije zatvorio vrata razgovorima i s nekim drugim strankama.

Da Plenković ozbiljno računa na HSS nakon lokalnih izbora, svedoči i to što je na Predsedništvu tražio da se u pojedinim županijama i gradovima u kojima postoje izraženi sukobi između HDZ-a i HŠ-a smire strasti.

Za pojedine članove HDZ-a, piše list, jedino sporno bi moglo biti ako Plenković u vladu uvede Samostalnu demokratsku srpsku stranku, ali je on na pomen o tome rekao da ne treba dizati tenzije.

Jedini koji je, kako se navodi, na sednici Predsedništva uputio kritiku bio je bivši ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, koji je upozorio da HDZ treba biti jasniji po pitanju novih partnera i da ga ne treba povezivati s HNS-om ili ulaskom u vladu SDSS-a.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno