Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Iz centra Beograda prebačeno 1.000 migranata

Iz centra Beograda prebačeno 1.000 migranata

BEOGRAD – Oko hiljadu migranata je iseljeno iz napuštenih skladišta, koji su se nalazili iza Beogradske autobuske stanice i prebačeno u prihvatne centre, a objekti u kojima su boravili počeli su da se ruše.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin prisustvovali su danas rušenju objekata i izrazili zadovoljstvo što su migranti na miran i civilizovan način prebačeni u prihvatne centre.

Upitan zašto je čitava akcija urađena posle skoro dve godine od kako migranti borave u zgradama iza centralne autobuske stanice u Beogradu, Vulin je rekao da su i sami migranti uvideli da im je bolje u prihvatnim centrima.

On je istakao da Srbija humano postupa prema migrantima i da su građani Srbije i Beograda pokazali solidarnost prema tim ljudima.

Problem je rešen bez nasilja, istakao je Vulin i zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Komesarijatu za izbeglice za saradnju.

Vulin je precizirao da je iz objekata iza autobuske stanice u Beogradu oko hiljadu migranata prebačeno u prihvatne centre.

Njegov kolega, ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović je ukazao da su zgrade u kojima su migranti samovoljno boravili bile nebezbedne i potencijalni izvor zaraze.

Ne mislimo da je migrantska kriza skroz završena, napomenuo je Stefanović i dodao da se na teritoriji Srbije trenutno nalazi oko 8.000 migranata.

Prema Stefanoviću, ne postoji adekvatna evropska politika prema migrantima, ali Srbija nastoji da pomogne koliko je u mogućnosti.

Stefanović je rekao i da srpska policija nastavlja borbu protiv šverca migranata i da je do sada zbog tog krivičnog dela privedeno više od 2.000 ljudi.

Upitan da li su verovatniji novi parlamentarni izbori ili rekonstrukcija vlade, Stefanović je odgovorio da će mandatara odrediti novi predsednik Republike nakon konsultacija sa poslaničkim grupama.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno