Naslovna > Slobodno vreme > Život > Izložba o Nikoli Tesli pred Moskovljanima

Izložba o Nikoli Tesli pred Moskovljanima

MOSKVA – Teslin trasnformator i modeli dva njegova indukciona motora, kao i fotografije i naučnikove beleške i proračuni deo su izložbe “Nikola Tesla – duh, delo, vizija”, koja je danas otvorena u Moskvi, u okviru manifestacije Dani Beograda u ruskoj prestonici.

Reč je o postavci Muzeja “Nikola Tesla” iz Beograda specijalno osmišljenoj za ovu priliku, na ruskom jeziku, kako bi Moskvovljani naučili sve o životu i radu našeg slavnog naučnika.

Izložbu u Kulturnom centru “Zil”, kojom je započeo drugi dan manifestacije koji je posvećen kulturi i tradiciji, otvorili su gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i zamenik šefa Departmana za međunarodne odnose u Vladi Moskve Ilja Kuzmin Nikolajevič.

“Ovo je jedinstvena prilika da Moskovljani pogledaju brojne izume, predmete i dokumentaciju Nikole Tesle, koja je zaista nesvakidašnja”, poručila je Jevtić otvarajući izložbu, kojoj je prisustvovao i ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić.

Kako je rekla, velika je privilegija što se Muzej Nikole Tesle i celokupna njegova zaostavština nalaze baš u Beogradu i što možemo da je predstavimo celom svetu.

“Čitava njegova zaostavština je praktično u Krunskoj ulici u Beogradu i jedinstvena je prilika da je pokažemo danas ovde u Moskvi”, rekla je Jevtić.

Ona je istakla da je čast Beograda što danas kroz izložbu predstavlja život i rad jednog naučnika za kojeg se može reći da je među onima koji su kreirali modreni svet.

“Ovde ćete, kroz četiri celine, videti životni put i prelomne trenutke u njegovom ličnom životu, ali i istorijskom trenutku u kojem je živeo, kao i njegove izume kojima je doprineo napretku čovečanstva”, rekla je Jevtić.

Predstavnik Vlade Moskve Ilja Kuzmin kazao je da je Tesla jedan od najvećih naučnika i pronalazača 20. veka i zahvalio gradu Beogradu što je omogućio da i Moskovljani pogledaju izložbu posvećenu upravo njemu i upoznaju se sa njegovim životom i radom.

“Beograd i Srbija su strateški partneri Moskve i Rusije, a dokaz za to je i potpisivanje Sporazuma o nastavku saradnje do 2020. godine. To je veoma ozbiljan program i mi nameravano potpuno da ga ispunimo i dalje razvijamo naše strateško partnerstvo”, rekao je Kuzmin.

Navodeći da je Beograd za dane tokom kojih se predstavlja u Rusiji pripremio bogat kulturni program, Kuzmin je izrazio nadu da će Moskovljani i gosti njihovog grada kroz taj program doživeti sve lepo što Beograd nudi.

Ivona Jevtić je u ime muzeja i grada Beograda poklonila domaćinima vrednu, retku umetničku knjigu u kojoj su sabrane prepiske Nikole Tesle sa brojnim naučnicima.

Pored transformatora i modela indukcionih motora, na izložbi se mogu videti makete Teslinih laboratorija, ali i naučnikove beleške, proračuni, pašos, uverenje o položenoj maturi, kao i časopisi “Time” iz jula 1931. godine i “Elektikal eksperimenter” iz februara 1919. godine, na čijim se naslovnih stranama nalazio upravo naš slavni naučnik.

Dani Beograda u Moskvu, počeli su juče poslvonim forumom privrednika dve zemlje, i završavaju se sutra sportskim danom.

Današnji, kulturni dan nastavlja se izložbom fotografija Beograda u centru Moskve, otvaranjem Beogradskog kutka u kojem će biti predstavljeni tradicionalni zanati, duh Skadarlije, a završava se projekcijom filma Emira Kusturice “Na mlečnom putu”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno