Naslovna > Oko nas > Balkan > “Katanac” za Blajburg?

“Katanac” za Blajburg?

Uz ustaška obeležja, kojih je ove godine bilo znatno manje zbog pretnji austrijske policije da će uhapsiti svakog ko istakne fašističke simbole, na Blajburgu se okupilo oko 10.000 ljudi. Oni su prisustvovali obeležavanju 72. godišnjice pokušaja ustaške vojske da umakne nakon sloma NDH.

Došlo je znatno manje ljudi nego što se očekivalo, a u kolonama su se vijorile i hrvatske zastave iz vremena NDH. Bilo je kapa sa ustaškim znakovima, a pripadnici HOS-a su nosili zastavu sa natpisom “Za dom spremni”. U nekoliko slučajeva austrijski policajci su priveli one koji su nosili ustaške kape, a u ovom mestu je po prvi put radio i “pokretni sud” za prekršioce. Prvi put uz hrvatske zastave bile su istaknute i američke, a neki su tvrdili da sadašnja administracija Donalda Trampa treba da pomogne kako bi se “došlo do istine u vezi sa Blajburgom”.

Nekoliko dana pred okupljanje u Blajburgu, desetak austrijskih organizacija i stranaka tražilo je zabranu skupa, tvrdeći da je reč o najvećem okupljanju pobornika fašizma u Evropi. Skup je prijavljen kao verski, pa su Austrijanci dali dozvolu, ali i najavili da će intervenisati i na najmanji incident. Po austrijskim zakonima, policija ne može da interveniše ako se ističu fašistički simboli vezani za druge zemlje, poput ustaških, tako da je i ove godine bilo prisutno mnogo onih koji su veličali zločinačku NDH.

Neki crkveni velikodostojnici ove godine su uputili apel da se “Blajburg” ne obeležava, ali se na njemu ipak pojavio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranjić, koji je te apele prokomentarisao kao “pokušaj da se spreči naša molitva”.

Ovogodišnju organizaciju okupljanja u Blajburgu, gde je došlo oko sto autobusa iz Hrvatske i BiH, preuzeo je Počasni blajburški vod. Po prvi put ove godine, i gradonačelnik Blajburga je zatražio zabranu okupljanja i neizvesno je hoće li austrijska vlast dozvoliti komemoraciju narednih godina.

DIONISIO: PODNESENE TRI PRIJAVE

Portparol policije u pokrajini Koruška Rajner Dionisio rekao je agenciji APA da je skup protekao mirno, ali da je podneti tri prijave zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma.

Dioniso je potvrdio da je oko 100 autobusa iz Hrvatske i 50 iz Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja Evrope dovezlo učesnike na ovaj skup. Istovremeno je kazao da je ove godine definitivno bilo manje učesnika nego na prošloj komemoraciji.

JANDROKOVIĆ

U IME hrvatske vlasti, na skupu u Blajburgu govorio je novoizabrani predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je rekao da se mora istražiti šta se dogodilo na Blajburgu. Pobornici poražene ustaške vojske tvrde da je stradalo više desetina hiljada ljudi, a da je nalog za ubistva ustaša koji su bežali pred partizanskom vojskom dao Josip Broz Tito.
Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno