Naslovna > Regioni > Beograd > Lista čekanja za vrtić sa 10.000 dece

Lista čekanja za vrtić sa 10.000 dece

Na listi čekanja za upis u vrtić, prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, nalazi se 9.956 dece, od kojih je 3.971 bez prioriteta, a čak 5.985 onih koji imaju prednost pri upisu. Ova lista važiće do 8. maja, kada počinje novi konkurs, a roditelji čija se deca već nalaze “ispod crte” moraće ponovo da konkurišu. Već sada je izvesno da su predložene upisne kvote u nekim predškolskim ustanovama čak mnogo manje od broja dece koja su ostala bez mesta, a prioriteti su.

Najteža situacija je, kao što je slučaj već godinama, u Novom Beogradu, a slede Zemun i Voždovac, zatim Zvezdara i Čukarica. Na zahtev predškolskih ustanova, ako za to postoje uslovi, Sekretarijat može odobriti proširenje kapaciteta za 20 odsto. Na mesto u nekom od obdaništa PU “11. april” čeka čak 1.300 najmlađih koji spadaju u prioritetne grupe i 500 onih koje “ima ko da čuva”. Po konkursu mesta ima za 687 mališana. Dodatna mesta u Novom Beogradu trebalo bi da se obezbede i adaptacijom prostora u dve osnovne škole, gde bi se, prema računici nadležnih, “uselilo” 350 dece.

PRELIMINARNA ODLUKA 12. JUNA

Upis u vrtiće trajaće od 8. do 19. maja. mesta ima za 6.881 dete, od kojih je 5.115 u jaslama i 1.537 za mališane vrtićkog uzrasta, a 229 u pripremnom predškolskom programu. Preliminarne rang-liste biće istaknute 12. juna, a upisne komisije će razmatrati žalbe roditelja do kraja meseca. Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, kao i mališani koji imaju status trećeg i svakog narednog deteta u porodici. Koliko najmlađih će, posle ovogodišnjeg konkursa, ostati bez mesta, znaće se u septembru.

U PU “Dr Sima Milošević” u Zemunu neraspoređeno je 713 mališana sa prioritetom i njih 304 bez prioriteta, a raspisan je konkurs za 604 najmlađih. “Pretvaranjem” učionica dve osnovne škole u sobe za boravak mališana vrtićkog uzrasta, upisna kvota će biti povećana za više od 300 mesta. Na Voždovcu mesta ima za 572 dece, a trenutno na upis čeka 1.139 devojčica i dečaka koji bi trebalo da imaju prednost prilikom prijema, kao i 629 njih koji nisu iz prioritetnih grupa.

I na Zvezdari je “prekobrojno” nešto više od 1.000 mališana, od kojih je onih sa prioritetom 496, a mesta ima za 802. Upisna kvota na Čukarici je 853 dece, dok je “ispod crte” 950 najmlađih i to 625 onih koji imaju prednost.

– Pritisak na predškolske ustanove je veliki, naročito otkad je smanjena cena vrtića i grad počeo da refundira deo troškova za boravak u privatnim vrtićima – kaže Slavko Gak, v. d. sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu.

– Broj prijava je dupliran i s time ćemo se boriti izgradnjom novih vrtića, proširivanjem postojećih tamo gde je moguće, adaptacijom škola i većom saradnjom sa privatnim obdaništima.

Roditelji čiji mališani ostanu bez mesta u državnom vrtiću moći će da konkurišu za privatne uz subvenciju od 80 odsto ekonomske cene u državnom obdaništu, odnosno 22.360 dinara. Očekuje se da će ove godine biti oko 2.000 mesta kod privatnika.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno