Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Ljajić: Evroazijska ekonomska unija nije prepreka za EU

Ljajić: Evroazijska ekonomska unija nije prepreka za EU

BEOGRAD – To što je Vladimir Putin u Kini istakao da je u toku izrada sporazuma o pokretanju konsultacija sa Srbijom za saradnju sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), dobar je signal za našu zemlju, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić za “Politiku” i dodao da to znači da idemo korak napred u ovom poslu koji je ekonomski značajan za Srbiju.

Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU omogućiće proizvođačima iz Srbije pristup pod olakšanim uslovima tržištu od najmanje 180 miliona ljudi, a to je i dodatni motiv za mnoge strane investitore da dođu i ulažu u Srbiji.

Ministar Ljajić objašnjava da Putinov istup u Pekingu znači da pregovarački tim EAEU ima ovlašćenje da uđe u fazu formalnih pregovora sa pregovaračima iz Srbije oko usaglašavanja teksta sporazuma o slobodnoj trgovini. Dosad su, kako objašnjava, vođene dve runde tehničkih razgovora u kojima su dve strane predstavile svoje pozicije.

Naša pozicija je, dodao je, da zadržimo sve one olakšice koje imamo po sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom i da im, ako je moguće, pridodamo još pet proizvoda – Fijatove automobile, živinsko meso, nekoliko vrsta sireva, cigarete i šećer.

“Tek sad treba da se vidi da li su oni prihvatili tu našu poziciju. Mi bismo voleli da sklopimo taj sporazum do kraja ove godine, ali to ne zavisi od nas”, ističe Ljajić.

Kako objašnjava, ovo je sporazum o slobodnoj trgovini kakav imamo sa Turskom ili sa Evropskom unijom (kroz potpisivanje SSP-a), naravno različitih modaliteta.

“Sve dok ne postanemo punopravna članica EU imamo pravo da zadržimo sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama koje su van EU. Kad postanemo članica EU, za nas će važiti trgovinski režim i ekonomska politika EU”, kaže Ljajić, prenosi “Politika”.

Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije i biznismen koji posluje i u Rusiji takođe ukazuje za “Politiku” na značaj tržišta EAEU za Srbiju, koja bi mogla da prodaje svoju robu bez carina.

Podsetivši da je krajem prošle godine ruski državni vrh najavio početak pregovora EAEU o stvaranju zone slobodne trgovine sa Srbijom i Izraelom, Popović ocenjuje da su Putinove reči najava napretka u ovom procesu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno