Naslovna > Oko nas > Balkan > Lokalni izbori u Hrvatskoj: Srbi u deset županija

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Srbi u deset županija

ZAGREB – Sa ishodom prvog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj predstavnici Srba su zadovoljni, jer je SDSS ostvario dobre rezultate, srpska zajednica će u deset županija imati zamenike župana, i sve to bez obzira na to što je iz biračkog spiska zbog primene Zakona o prebivalištu izbrisano gotovo 20.000 Srba.

U Borovu je SDSS osvojio 79,16 odsto glasova, gradonačelnik je postao Zoran Baćanović sa osvojenih 93 odsto. Đorđe Ćurčić je postao zamenik župana, a SDSS predvodi i županijsku skupštinu.

U Benkovcu se SDSS plasirao na četvrto mesto, a u Belom Manastiru je lista predvođena Svetlanom Žurković dobila 9,55 odsto. U Drnišu srpske stranke nisu postigle dobre rezultate, ali je zato u Erdutu SDSS osvojio većinu u gradskom veću i u županijskoj skupštini sa Jovom Vukovićem koji je predvodio listu. Tako je i Radomir Čvarković postao zamenik župana, a Jugoslav Vesić gradonačelnik.

U Glini je lista SDSS koju je predvodio Željko Gavranović dobila 5,28 odsto glasova, a dr Dušan Bjelajac iz DSS-a je postao zamenik župana. U Kninu je lista SDSS-a na trećem mestu u gradskom veću, a Ana Šimpraga je postala zamenica župana, dok je Željko Džepina zamenik gradonačelnika. U Krnjaku je SDSS uverljivo pobedio i predvodi listu u gradskom veću sa 49 odsto podrške, a Dejan Mihajlović je postao novi gradonačelnik, dok je Mirko Martinović zamenik župana. U Novoj Gradiški lista SDSS-a je dobila 2,5 odsto glasova, dok je u Ogulinu Neven Ivošević predvodio listu i osvojio 4,97 odsto glasova. Zamenik župana postao je Siniša Ljubojević iz Demokratskog saveza Srba, dok je u Plaškom SDSS koji je predvodila Mara Šupica osvojio 20,9 odsto za gradsko veće i postala zamenica gradonačelnika.

U Topuskom je lista SDSS-a zajedno sa SDP-om dobila 11,16 odsto glasova za gradsko veće, a zamenik župana je postao Bogdan Rkman. Zamenik župana u Virovitičko-podravskoj županiji je postao Igor Pavković iz SDSS-a sa osvojenih 71,5 odsto glasova, dok je u Karlovačkoj županiji postignut uspeh i u gradskom veću u Vojniću je SDSS dobio 14 odsto podrške. U Vrbovskom je druga lista koju čine uz SDSS i SDP i Hrvatska seljačka stranka, a lista je dala i zamenika župana Petra Mamulu, koji je osvojio 62 odsto glasova.

NAJAVA “VELIKIH” IZBORA

Po mnogima su lokalni izbori samo odmeravanje snaga uoči parlamentarnih koji će se održati ako premijer Andrej Plenković ne uspe da sastavi većinu u parlamentu, što će mu biti veoma teško nakon što su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović okrenuli leđa HDZ i najavljuju osnivanje nove desne stranke. Plenković ima podršku manjina, pre svega Milorada Pupovca, a ako uspe da na svoju stranu dobije i HNS onda će sadašnja vlada opstati. U protivnom, Hrvatska će ponovo na izbore.

I u Vukovaru je lista SDSS-a predvođena Vojislavom Stanimirovićem za županijsku skušštinu na drugom mestu, iza HDZ-a i osvojila je 15,6 odsto glasova, dok je SDSS na trećem mestu u gradskom veću sa 10 odsto podrške. Zamenik župana je uverljivo postao Đorđe Ćurčić, a zamenik gradonačelnika Srđan Milaković iz DSS-a.

HDZ ISPRED SVIH

Kao i na svim lokalnim izborima do sada, tako su i nakon prvog kruga sve hrvatske političke stranke objavile pobedu, ali je samo HDZ zaista postigao dobre rezultate i pobedio u 37 gradova, a mogao bi da osvoji i 13 županija. U četiri velika grada, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, sledi drugi krug za izbor gradonačelnika. U glavnom gradu borba će se voditi između Milana Bandića i Anke Mrak Taritaš.

ZAMERKE SDSS

Šibenski SDP koji je loše prošao na izborima zamerio je SDSS-u što i pored dogovora nisu podržali socijaldemokrate. “Zameram im što su stali uz one koji će sutra u Jasenovcu držati tablu sa porukom “Za dom spremni”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno